IT & C

Fosila primului peste cu patru picioare

Descoperirea ii va ajuta pe cercetatori sa inteleaga evolutia pestilor in animalele superioare care au cutreierat uscatul. Fosila unei creaturi acvatice botezate Ventastega curonica, cu corp de peste si cap de animal de uscat, a fost scoasa la suprafata de catre cercetatorii suedezi, in cadrul unor sapaturi realizate in Letonia.

Cu toate ca Ventastega a reprezentat cel mai probabil un capat de drum la nivel evolutiv, descoperirea arunca lumina asupra mecanismului prin care creaturile primitive au facut tranzitia de la apa la uscat.

Dupa cum noteaza BBC Online, cercetatorii au gasit doar un fragment de pelvis, craniul si umerii animalului, insa si-au putut da seama dupa structura acestora ca Ventastega a avut atasate patru membre in loc de obisnuitele inotatoare. Creatura a trait in urma cu 365 de milioane de ani, cu 100 de milioane de ani mai devreme ca primii dinozauri sa-si faca aparitia.

„Daca ai fi vazut-o de la distanta, ar fi aratat ca un aligator“, a descris-o Per Ahlberg de la Universitatea Uppsala din Suedia, coordonatorul studiului, care a subliniat ca animalul era mai mult patruped decat peste. Avea un aspect fioros, masura aproximativ un metru in lungime, se deplasa prin ape putin adanci si nu foarte sarate si avea in meniu diferiti pesti .

Oamenii de stiinta nu cred ca animalele cu patru picioare au evoluat direct din Ventastega. E mai plauzibil ca, in arborele genealogic al tetrapodelor, Ventastega sa reprezinte o ramura razleata, din care nu au rezultat animale pe care le cunoastem in prezent, dupa cum a explicat Ahlberg.

Tiktaalik, o fosila excavata in Canada cu patru ani in urma, este considerata a fi veriga intre pesti si mamiferele terestre. Tiktaalik a trait inaintea animalului descoperit de catre cercetatorii suedezi, insa reusise sa il intreaca in dezvoltare.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele