IT & C

Fizicieni in cautarea particulei Dumnezeu

Fizicienii din intreaga lume stau cu sufletul la gura in asteptarea punerii in functiune a celui mai mare accelerator de particule din lume, CERN, aflat in Geneva; ei spera ca uriasele energii ce vor putea fi puse in functiune aici vor ajuta la confirmarea sau infirmarea existentei celei mai alunecoase particule: bosonul lui Higgs – ‘particula Dumnezeu’, dupa cum a mai fost numita.

genevaAcceleratorul de particule din Geneva nu are ca singur scop cautarea acestei particule, dar confirmarea existentei ei va avea un efect covarsitor asupra dezvoltarii fizicii. Bosonul lui Higgs, dupa numele fizicianului de la Universitatea din Edingurgh, Peter Higgs, care a propus existenta lui in 1966, face parte dintr-o structura teoretica foarte complexa, dar extrem de importanta pentru intelegerea modului in care s-a dezvoltat universul.

Bosonul propus de Higgs cauta sa dea solutia pentru problema modului in care particulele dobandesc masa. Higgs sugera ca in primele momente ale universului particulele erau lipsite de masa, dar pe masura ce cosmosul a ajuns la o temperatura sub pragul critic si-a facut aparitia un nou tip de camp.

Acesta poate fi comparat cu campul degajat de un magnet. In cadrul acestui camp particulele pot fi comparate cu undele – energetice, insa – ale unui lac. Particulele dobandesc masa in cadrul acestui camp prin intermediul bosonului Higgs si, daca ne

gandim ca pur si simplu existenta masei este de neinteles pentru fizicieni (potrivit modelelor existente, masa ‘nu ar fi trebuit’ sa existe), incepem sa intelegem de ce unii oameni de stiinta au preferat sa denumeasca bosonul Higgs ‘particula Dumnezeu’.

Astfel, confirmarea experimentala a acestei particule ar putea aduce cel putin unele indicii importante cu privire la modul in care a aparut materia in univers si, deci, si noi, pamantenii.

Problema detectarii acestei particule sta in faptul ca masa ei este necunoscuta, iar energiile necesare in acest scop trebuie sa fie foarte mari. Tocmai aici intra in scena acceleratorul de particule din Geneva care poate sa acopere intregul segment de mase in care ar trebui sa se regaseasca si masa bosonului Higgs.

Pe de alta parte, acceleratorul poate imita Big Bang -ul prin concentrarea unor energii colosale, astfel incat nu numai bosonul Higgs, dar multe alte fenomene bizare isi vor putea face aparitia si alte particule vor fi descoperite.

higgsProfesorul Higgs, in varsta de 78 de ani, si-a pus mari sperante in proiectul tehnologic din Geneva si este increzator ca in proportie de 90% particula sa fi data la iveala experimental.

Fizicianul a pastrat chiar o sticla de sampanie in mod special pentru acest eveniment care el spera sa aiba loc inainte de a implini venerabila varsta de 80 de ani. Cu toate acestea, sticla nu vine inca pusa la gheata pentru ca experimentele vor trebui sa treaca prin travaliul analizelor pana sa ajunga ceea ce am numi ‘un produs finit ’.

Opiniile specialistilor din lumea intreaga sunt impartite in ceea ce priveste bosonul Higgs in special si capacitatile acceleratorului CERN in general. Fizicianul Michio Kaku crede ca acceleratorul va putea da la iveala conditiile de la inceputul aparitiei universului care au facut posibila aparitia vietii. Pe de alta parte, insa, binecunoscutul fizician Stephen Hawking, a pariat ca particula lui Higgs nu va fi descoperita.

Acceleratorul CERN este situat la granita dintre Franta si Elvetia; el a fost contruit sub pamant sub forma a doua cercuri concentrice cu 27 km in circumferinta.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele