IT & C

Fixul paleste in fata mobilului

Piata telefoniei fixe a pierdut teren in fata telefoniei mobile in Europa Centrala si de Est (CEE), in conditiile in care numarul abonatilor s-a redus cu 0,5% in 2004 , pana la nivelul de 32,88 milioane, transmite Rompres, care citeaza un studiu IDC (Insulation Displacement Connection). Si convorbirile au scazut ca volum cu 0,83%, la 8,04 miliarde de dolari. Scaderea profiturilor se refera atat la telefonia fixa pentru consumatorii obisnuiti, cat si la aceea a firmelor. Veniturile telefoniei fixe uzuale s-au redus cu aproape 5% in anul 2004, comparativ cu anul precedent. Numarul de minute de convorbire a scazut in cea mai mare parte a statelor CEE, exceptie facand Polonia si Bulgaria. La cealalta extrema se situeaza Cehia, care a inregistrat, in anul 2004, cu 14,4% mai putine minute de convorbiri decat in anul 2003.
Tara cu cel mai mare numar de locuitori din regiune, Polonia, dispune de o cota de 37,7% din numarul total al abonatilor la telefonia fixa. Romania se situeaza pe locul doi, cu 13,4%, pe trei, Ungaria, cu 11,0%, iar Cehia pe patru, cu 10,5%. In privinta cheltuielilor, Polonia conduce cu 40% din total, urmeaza Ungaria cu 13,5%, iar Cehia se situeaza pe locul trei, cu aproape 12%.


S&P ar putea imbunatati ratingul MobiFon
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a reafirmat ratingurile acordate operatorului de telefonie mobila Vodafone, dupa anuntul privind preluarea controlului asupra companiilor MobiFon si Oskar Mobil, se arata intr-un comunicat al S&P, citat de Mediafax. Compania britanica a anuntat, marti, ca va cumpara, de la grupul canadian Telesystem International Wireless Inc (TIW), un pachet de 79% din actiunile MobiFon si toate actiunile Oskar Mobil din Cehia, in schimbul a 3,5 miliarde de dolari. In plus, Vodafone va prelua o datorie neta de aproape 900 de milioane de dolari. Vodafone detine deja 20% din capitalul social al MobiFon, dar Oskar reprezinta prima sa achizitie din Cehia, unde compania are o cota de piata de 17%. Ambii operatori vor contribui la o extindere destul de modesta a prezentei Vodafone in Europa, iar fluxurile de numerar ale acestor companii sunt inferioare celor derulate de alte divizii ale grupului britanic. Tranzactia este conditionata de o serie de aprobari si va fi probabil finalizata in trimestrul trei din 2005. In ceea ce priveste ratingurile acordate MobiFon si TIW, Standard&Poor's a anuntat ca acestea sunt in curs de revizuire, cu perspective pozitive. "Gradul de sustinere financiara acordata de Vodafone catre MobiFon urmeaza sa fie inca stabilit. In orice caz, S&P considera acest eveniment un element pozitiv pentru MobiFon. Achizitionarea companiei romane are la baza consideratii de ordin strategic si financiar, intarind prezenta Vodafone pe piata est-europeana", a declarat analistul Joe Morin. Reprezentantii S&P se vor intalni in curand cu conducerea MobiFon pentru a decide daca imbunatatirea ratingurilor este justificata. In plus, agentia va analiza planurile Vodafone cu privire la MobiFon si la situatia datoriilor. Ratingurile acordate TIW vor fi retrase dupa finalizarea tranzactiei

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele