IT & C

Fiscalitate - Taxe noi in IT

Dupa aventura accizelor la camerele foto digitale, se pregateste taxarea a nu Mai putin de 16 categorii de produse IT. Printre acestea se numara CD-urile, DVD-urile, imprimantele, scannerele, MP3 playerele cu functie de inregistrare si multe altele.
Pana in prezent, toti cei care au cumparat un fotocopiator au scos din buzunar cu 5% mai mult decat pretul aparatului. Acesti bani reprezinta remuneratia pentru copia privata si ajung la organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor. Procentul nu a afectat prea tare consumatorii, aceste aprate fiind achizitionate in special de firme.

Vestea proasta este ca, discret, organismele de gestiune colectiva (OGC) impreuna cu Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), au reusit sa introduca o multime de alte dari, pentru 16 noi categorii de aparate. Acestea vor intra in vigoare in maximum cateva saptamani, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a unei noi metodologii pentru aplicarea Legii drepturilor de autor (285/2004). Procentele variaza intre 6% pentru casetele audio si 0,5% pentru CD si DVD recordere, imprimante, scannere si multifunctionale. Evident, toate aceste taxe se vor regasi in pretul final al aparatelor si vor fi platite din buzunarele cumparatorului de rand.

PRINCIPIU. Ce legatura au drepturile de autor cu multimea de taxe ce va intra in vigoare in cateva saptamani? Ca urmare a revolutiei digitale, cartile, fotografiile, picturile, cantecele si asa mai departe pot fi reproduse extrem de usor. Cum fenomenul este imposibil de controlat, in majoritatea tarilor dezvoltate s-au stabilit "remuneratii" pentru detinatorii de drepturi de autor sub forma unei "taxe pe copia privata". Se percepe un procent din costul anumitor echipamente capabile sa copieze operele artistice. Totusi, de aici si pana la taxarea tuturor aparatelor care pot realiza copii si a tuturor suporturilor (hartie, CD, caseta etc) mai este cale lunga. In Romania, aceste procente au fost stabilite in urma unor negocieri extrem de tensionate intre OGC-uri si reprezentantii industriei IT, mediate de ORDA si in limita unor niveluri minimale si maximale stabilite de lege .

PROIECT. Vestea si mai proasta este ca ORDA si Ministerul Culturii si Cultelor au propus un proiect de modificare a Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe) care elimina limitele maxime pana la care se poate negocia taxa pe copia privata. Daca proiectul va fi adoptat in aceasta forma, este foarte posibil sa ne trezim cu taxe si mai mari si mai multe pe echipamentele IT. "Industria IT&C considera ca negocierea fara limite clar stabilite este inutila si creeaza premisele unor abuzuri", se arata intr-un comunicat al Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor (APDETIC). "Ministerul Culturii valideaza, prin noul proiect de modificare a legii dreptului de autor propus de ORDA, scumpirea tehnologiei informatiei pentru consumatorii romani in folosul teoretic al titularilor de drepturi din domeniul literar si al audio-vizualului" ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele APDETIC.

CAT VOM SCOATE DIN BUZUNAR
In cel mult cateva saptamani, echipamentele se vor scumpi.

Audio-recorder 1,5% / Minidisk recorder 1,5% / Video-recorder 1,5% / CD-recorder 1% / DVD-recorder 1% / MP3 recorder 1% / CD-writer 0,5% / DVD-writer 0,5% / Scanner 0,5% / Imprimanta 0,5% / Aparat multifunctional 0,5% / Fotocopiator 1% / Hartie A4 0,5% / Casete audio 6% / Minidisk 5% / Casete video 5% / CD si DVD blank 3%

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele