IT & C

Filmul mortii unei stele

O echipa internationala de astrofizicieni a reusit sa surprinda pentru prima data filmul inceputului mortii unei stele, din momentul colapsului miezului sau pana la provocarea efectiva a supernovei – explozia invelisurilor exterioare.

Daily Telegraph informeaza ca echipa de cercetatori a combinat datele provenite atat de la telescoapele de pe sol cat si de la cele spatiale, pentru a surprinde lumina ultravioleta emisa de o stea inainte de a se transforma intr-o , explozie ce marcheaza

moartea unei stele cu o masa de opt ori mai mare decat cea a soarelui nostru si al carei miez colapseaza nemaiavand nuclear cu care sa se hraneasca. In acest fel, acesti sori gigantici se transforma in stele pitice – stele neutronice – sau gauri negre.

Ehipa de astrofizicieni a reusit sa surprinda de fapt sub forma de lumina ultravioleta formata in interiorul stelei dupa colapsul miezului si inainte de explozia supernovei.

scistar

Profesorul Kevin Schawinski de la Universitatea Oxford remarca ineditul acestor observatii cand spune ca “natura unei astfel de explozii [ supernova ] nu ne permite sa vedem ce se intampla in interiorul ei, ea distrugand aproape orice evidenta a stelei originale; oamenii de stiinta au incercat sa surprinda un eveniment similar de zeci de ani fara sa reuseasca”.

Dintre multimea de supernove surprinse de telescoape intr-o galaxie la o departare de un miliard de ani-lumina, aceasta s-a prezentat ca un jet de lumina ultravioleta ce a avut loc, dupa cum afirma profesorul Stephen Justham de la aceeasi universitate, aproximativ cu doua saptamani inainte ca steaua sa fie detectata in faza sa de supernova.

In principiu, jetul de lumina ultravioleta este emanata in interiorul stelei din momentul colapsului miezului si comprima gazul din straturile superioare la aproximativ un milion de grade Celsius. Astfel, dupa aproximativ patru ore de la observarea liminii ultraviolete, o unda de soc plecand din miez si calatorind cu aproape 50 de milioane km/h a lovit suprafata si a declansat supernova.

In acest fel, comunitatea stiintifica a reusit sa observe procesul efectiv al mortii unei stele gigantice si nu numai rezultatul sau – supernova. De obicei, galaxiile adapostesc una sau doua supernove intr-un secol, explozia lor facand aproape imposibila observarea a ceea ce are loc efectiv in interiorul stelei inaintea catastrofei.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele