IT & C

#magazin online #europa #restrictiil #legislatie #gadget #romania

Fara restictii in magazinele online din Europa

De anul viitor, romanii pasionati de electonice vor putea sa isi procure gadgeturile si din magazinele online europene.

Produsele electronice comandate din cele mai mari magazine virtuale de electronice din Europa vor fi livrate si spre Romania.

Ce inseamna acest lucru

Datorita ridicarii restrictiei, romanii vor putea astfel sa achizitioneze camere foto , video sau laptopuri la preturi chiar mai mici decat cele din Romania.

Decizia vine dupa ce in 8 octombrie 2008 , la Bruxelles, Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorului , a anuntat setul de legi care va uniformiza piata magazinelor online a fost crata.

Aceata va oferi acces tuturor cumparatorilor din Uniunea Europeana, adica si Romania, la majoritatea produselor comercializate.

"Vrem ca toti cetatenii uniunii sa beneficieze de cel mai bun pret pentru produsele pe care le cumpara de pe internet, fara sa se mai tina cont de tara in care se afla magazinul," a explicat Kuneva.

Situatia de pana acum

Pana acum romanii care au incercat sa achizitioneze de pe internet produse electronice stiu ca produsul ales nu poate fi expediat catre tara noastra.

Motivul principal pentru care magazinele online europene nu acceptau Romania pe lista lor de livrari de produse il reprezinta faptul ca legislatia acelor tari nu permitea expedierea unor produse in afara granitelor tarii in care se afla magazinul.

Pana acum se credea ca marile magazine online din Uniunea Europeana nu au incredere in romanii care vor sa plateasca pe net cu cardul sau prin metode alternative gen PayPal.

Totusi, in prezent unele magazine din Europa restrictioneaza expedierea de produse electronice pe site-uri din majoritatea tarilor Europei de Vest pentru ca multe produse sunt la preturi mici.

Cu ajutorul noii legislatii europeane aceasta situatie va fi reglementata, iar  pretul mic devine standardul principal, inlocuindu-l pe cel al nationalitatii cumparatorului.

Lege pentru incurajarea cumparaturilor online

Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorului considera ca o data cu adoptarea noii legislatii membrii UE vor fi incurajati sa faca cumparaturi pe internet.

Acest lucru reiese si dintr-un studiu realizat de Comisia europeana pentru protectia consumatorului, din care reise ca 16% din romani au cumparat in ultimul an cel putin un produs de pe un site din UE. Totusi, tara noastra este pe aproape ultimul lor in Europa la cumparaturi online . Cei care se claseaza pe ultimul loc sunt bulgarii.

Ce trebuie sa respecte magazinele virtuale


Din legea data de la Bruxelle vanzatorii se obliga sa onoreze toate comenzile in termen de 14 zile (inclusiv weekend-uri), iar in cazul in care se alege livrarea rapida, ea ar trebui sa ajunga in maximum 48 de ore.

Totodata, site-urile sunt obligate sa ofere pretul total al produselor, incluzand taxele de transport. In acelasi timp, magazinele care vor sa vanda in afara granitelor tarii trebuie sa o faca in toate cele 27 de state membre, si nu preferential, ca pana acum.

Din pacate legea nu spune nimic despre garantia pe care magazinele online europene trebuie sa o ofere cumparatorilor din alte tari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele