IT & C

eEuropa incepe cu reforma digitala a administratiei publice

Marti, 8 iulie 2003, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, aflat in Italia, la Conferinta Europeana la nivel inalt de e-Government , a luat cuvantul in cadrul sesiunii plenare "Parteneriate e-Government: suport pentru cele mai bune practici" prezidate de Lucio Stanca, Ministrul Italian al Inovatiei si Tehnologiei, in cadrul careia a prezentat procesul de reforma digitala din Romania.

"Introducerea noilor tehnologii in administratia publica din Romania a constituit o prioritate pentru actualul guvern inca de la inceputul mandatului, iar rezultatele obtinute in procesul de "reforma digitala" sunt mai mult decat incurajatoare. Lansarea sistemului electronic de achizitii publice a fost primul pas, firesc integrat in procesul de reforma a societatii. Bazat pe o solutie pilot, www.e-licitatie.ro, a fost progresiv extins de la 159 de autoritati publice care il foloseau la inceput, la peste 1000 in prezent, de la 7 la 80 de categorii de bunuri, insumand mii de produse. Garantia contractelor adjudecate pe baza unor criterii obiective, transparenta procesului de licitatie, reducerea birocratiei si mai ales schimbarea mentalitatilor si perceptiilor sunt principalele atuuri prin care www.elicitatie.ro a castigat increderea tuturor. Cei peste 8000 de furnizori inscrisi in sistem si cele peste 140 000 de licitatii inchise dovedesc ca dispunem de infrastructura necesara pentru dezvoltarea de noi servicii electronice. Folosirea cu succes, de mai bine de un an a sistemului electronic de achizitii publice, a pregatit terenul pentru demararea urmatoarei etape a reformei la ghiseu, care consta in furnizarea de informatii si servicii guvernamentale on line prin portalul www.e-guvernare.ro. Urmand sa fie lansat in cursul acestei luni, portalul va permite descarcarea si completarea a 148 de formulare administrative si va furniza 5 servicii pentru companii. Prin promovarea guvernarii electronice Romania devine parte a ceea ce astazi se numeste eEuropa." a declarat Dan Nica.

In cadrul evenimentului, sistemul electronic de achizitii publice a fost printre putinele proiecte care au beneficiat de o prezentare speciala, in sesiunile dedicate expunerii celor mai bune practici de e-Government ale administratiei publice din Europa.

Ieri, la finalul conferintei, a fost adoptata o Declaratie Ministeriala (semnata de ministrii din statele membre, cele candidate si tarile membre EFTA), prin care se recunoaste rolul e-Government in modernizarea sectorului public european, in cresterea productivitatii si eficientei, in masura sa aduca mai multe avantaje cetatenilor platitori de taxe. Declaratia face referire la teme ca: necesitatea implementarii serviciilor de e-Government paneuropene, imbunatatirea furnizarii serviciilor publice, interoperabilitatea sistemelor administratiilor publice, schimbarile organizationale pe care le presupune e-Govenment. Textul Declaratiei este disponibil la:www.mcti.ro.

In cadrul conferintei s-a subliniat ca e-Government presupune o profunda reorganizare a administratiei, care consta in redefinirea proceselor, formarea personalului, schimbari legislative si un nou model de gestiune. Aceasta transformare trebuie sa se concretizeze intr-o simplificare profunda a administratiilor publice, fapt care le va permite o mai mare apropiere de cetateni si va garanta o eficienta sporita.

La inceputul conferintei, Erkki Liikanen, Comisarul European pentru Intreprinderi si Societatea Informationala, a declarat pentru "Corriere de la Sera", ca se poate vorbi deja, ca urmare a rezultatelor din ultimii doi ani, de eEuropa. De asemenea, Comisarul a precizat ca: "Penetrarea Internetului este ridicata in toate cele 25 de tari (membre si noi tari membre), iar aceasta conferinta va dovedi ca exista multe proiecte interesante. Ca exemplu, proiecte inovative vin din Romania, Ungaria, Polonia. Tarile in curs de aderare vor face progrese foarte rapide".

La Conferinta Europeana la nivel inalt de e-Government, primul eveniment de anvergura organizat de presedintia italiana a Uniunii Europene si Comisia Europeana, au participat 1250 de reprezentanti din 38 de tari si 240 de jurnalisti din toata Europa.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele