IT & C

#e-book #cititor de carti #e-paper #e-ink

E-book, concurentul din umbra al cartii clasice (2)

E-book reader-ul ( cititor de carti electronice) este un dispozitiv digital care afiseaza integral pagini de text.

Desi nu a aparut inca pe piata din Romania, are sanse ca in viitorul apropiat sa devina tot mai cautat datorita digitalizarii cartilor si publicatiilor in general.

Mai nou, aproape orice poate fi citit pe calculator: de la operele clasice, noi apariti in librarii pana la cotidiane.

Modele existente pe piata

Marile companii de software si-au promovat propriul format de e-book sau au ales sa sustina unul din zona open-source. Pana in prezent, insa, nu s-a putut distinge un anumit model de e-book dominant pentru aceasta categorie. Situatia a inceput sa schimbe incepand cu anul acesta si se poate discuta de o omogenizare a pietei odata cu aparitia unor suporturi hardware mai performante, mai portabile si care sunt distribuite la nivel global.

Iata trei dintre cele mai cunoscute modele de carti electronice:

Amazon Kindle

Acest dispozitiv se afla la cea de a doua generatie de e-book reader si este un produs foarte mediatizat in occident. Kindle nu are nevoie de un PC pentru a incarca texte de tip e-book pentru ca ofera posibilitatea de conectare wireless prin tehnologia EV-DO (Evolution Data Optimized). Astfel, Kindle poate cumpara si descarca un ziar virtual.

Ecranul lui Kindle este de 4,9 x 3,6 inch (12,4 cm  x 9,1 cm) si are o rezolutie de 600 x 800 pixeli.

Daca vrei sa stochezi documente, dispozitivul suporta doar formate .txt, .mobi sau .azw (formatul proprierat Amazon). Fisierele in format .doc, .html si .pdf pot fi trimise prin e-mail catre Amazon pentru a le converti automat. Pentru .pdf, insa, nu exista garantii ca transformarea va functiona.

Dispozitivul are 185 MB memorie interna pe care se pot stoca in jur 200 de carti. Daca ai nevoie de mai mult spatiu poti face upgrade de pana la 4 GB prin intermediul unui card SD.

Bateria lui Kindle are o viata foarte buna. Dupa o singura incarare poate rezista pana la o saptamana de folosire intensa a dispozitivului chiar si in conditiile in care update-ul pe dispoztiv se face foarte des. Mai mult, bateria se incarca repede, in aproximativ doua ore. Totodata, utilizatorul poate sa inlocuiasca bateria e-book-ului.

Pretul pentru Amazon Kindle este de 400 USD.

Sony PRS-505

Cunoscut si sub numele "The Reader" (Cititorul), modelul face parte din a doua generatie de astfel de dispozitive. Imbunatatirile se pot vedea cu ochiul liber: grosimea a fost redusa si tastele care creau confuzie la prima versiune au fost repozitionate. O alta schimbare a avut loc si la sloturile de carduri de memorie. Acestea au fost scoase de pe partea dorsala si asezate pe latura superioara. Noul model, PRS-505, suporta atat carduri de memorie SD cat si memory stick.

Ecranul lui Sony PRS-505 are diagonala de 6 inch (15,2 cm) cu rezolutie de 800 x 600 pixeli si 167 ppi. Display-ul are 8 nivele de gri (gray scale) si tehnolofia Vizplex, pentru o citire mai usoara.

Spre deosebire de Amazon Kindle, Sony PRS-505 suporta si fisiere de format .pdf, .doc, .mp3 si .mpeg. Insa, fisierele .pdf trebuie sa fie exact de dimensiunea ecranului si nu suporta zoom in/out.

Dispozitivul nu are boxe externe, dar are slot pentru mufa standard de 3,5 mm pentru ascultarea muzicii stocate. Aceasta este o caracteristica foarte folositoare, dar din pacate memoria interna de 128 MB nu iti permite sa pastrezi prea multe fisiere audio. Totusi spatiul iti permite sa stochezi in jur de 160 de carti.

Bateria acestui e-book rezista in jur de 7500 de pagini date, adica aproximativ 2 - 3 saptamani de utilizare. Se incarca in patru ore prin USB atasat la PC, pentru ca nu vine la pachet cu incarcator normal pentru priza. Bateria acestui e-book se va descarca mult mult repede daca utilizatorul va asculta si .MP3-uri in timpul lecturarii.

Pretul lui Sony PRS-505 este de 369 USD.

IREX E-Reader iLiad

Acest model se bazeaza pe sistemul de operare Linux. Conectat la PC, iRex va fi vazut ca un stick UBS. iLiad suporta conectivitate Wi-Fi.

Spre deosebire de Amazon Kindle si Sony PRS-505, ecranul sau este tactil si mult mai mare - 10,2 inch (25,9 cm) si are rezolutie de 1024 x 1280 pixeli. Mai mult, iRex iLiad suporta tehnologia de recunostere a scrisului, astfel ca utilizatorul poate sa isi scrie notite pe ecranul tactil si apoi sa le salveze.

Modelul suporta formate .jpg, .bmp, .gif, .tiff, .png, .mobi, .txt, .doc, .pdf, .xml, si .html.

La capitolul memorie, iRex vine la pachet cu un card de 1 GB suficient pentru 1000 de documente sau 400 de imagini.

Bateria lui iLiad este mult mai slaba decat cea a lui Kindle sau Sony. Incarcarea se face in aproximativ 4 ore si e-book-ul rezista in jur de 4 - 5 zile de folosinta. Acest lucru i se poate datora si ecranului, care in cazul lui iLiad este tactil.

Existenta ecranul tactil atrage dupa sine si un pret mai piperat. Astfel, iRex E-Reader iLiad costa in jur de 600 - 700 USD.

Ce-a fost si ce-a ajuns...

Initial, e-book reader-ele au aparut ca solutii destinate unui numar restrans de utilizatori, in special experti din anumite domenii. Prin intermediul textelor digitale puteau face schimb mult ma usor si rapid de informatii. In general, zona de interes era a scrierilor tehnice, lucrarilor si manualelor conexe domeniului IT, discutii de solutii de productie. In cazuri rare reprezentau opere literare.

In prezent, producatorii acorda tot mai multa atentie acestui domeniu. Astfel, Samsung a prezentat de curand o tehnologie revolutionara pentru e-book reader. Aceasta tehnologie este obtinuta prin electrozi de nanotuburi de carbon. Noutatea consta in obtinerea unui ecran cu afisaj lizibil si in lumina directa solara pe un ecran mult mai generos decat in trecut (14,3 inch).

E-book-urile pot fi si unul din raspunsurile tehnologiei in protectia mediului, stopand astfel taierea copacilor din care se fabrica hartia pentru carti. Din pacate, dispozitivul poate deveni si o gaura neagra pentru albumele cumparate daca suportul de memorie se va altera in vreun fel.

In Romania aceste dispozitive sunt mai putin cunoscute. Totusi, tot mai multe institutii de invatamant superior pun la dispozitia stundentilor bibliografia in format digital disponibil sub forma de e-book, iar la nivel european a fost initiat un proiect pentru o biblioteca digitala care va sta la dispozitia tuturor europenilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele