IT & C

Dune martiene

O sonda spatiala NASA a reusit sa surprinda unele formatiuni desertice foarte asemanatoare cu cele de pa Pamant: dune de nisip atat de fin sculptate de vanturile de pe planeta rosie incat par sa fie facute de martieni.

Dunele au fost surprinse in regiunea Hellespont de pe suprafata planetei Marte cu ajutorul telescopului special High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de pe sonda spatiala NASA, Mars Reconnaissance Orbiter, structuri formate de puternicele vanturi desertice martiene care sufla de la est la vest.

Dune similare se pot gasi si pe planeta noastra, mai ales in desertul Gobi din China si Kara Kum din Turkmenistan. Sonda spatiala NASA, Mars Reconnaissance Orbiter, a fost lansata in anul 2005 cu intentia de a descoperi daca planeta Marte a adapostit candva apa pentru perioade mai lungi de timp.

Misiuni spatiale precedente au aratat ca exista o mare probabilitate ca planeta rosie sa fi adapostit candva apa, cu toate ca nu se stia cu claritate daca perioada de timp in care a existat a fost destul de lunga pentru a sustine viata.

Camerele de luat vederi ale sondei spatiale sunt cele mai mari si mai performante in comparatie cu ale celorlalte misiuni spatiale, avand capacitatea de a depista obiecte de marimea unei mese de la o departare de 450 km de suprafata planetei.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele