IT & C

Doar un roman din 10 are calculator

Numarul total de computere pe care le poseda romanii a crescut substantial in ultimii ani, potrivit celor mai recente studii. Daca in 2000 doar 3,6% dintre romani posedau un calculator, anul trecut aceasta cifra a crescut la 10%, potrivit statisticilor. Datele furnizare de Ministerul Comunicat iilor si Tehnologiei Informatiilor arata ca in 2003 la nivelul tarii existau 2,1 milioane de calculatoare personale.

Un raport referitor la tehnologia informatiei la nivel global pe 2003-2004, realizat de Banca Mondiala si Forumul Economic Mondial , plaseaza Romania pe locul 49 din 104 tari in ceea ce priveste numa- rul de computere. Potrivit cerceta rii, in care sunt utilizare date din 2001, in tara noastra existau, in urma cu doi ani, 800.000 de computere.

Afaceristii utilizeaza Internetul Din ce in ce mai multi romani au acces la un calculator conectat la Internet. Rata de utilizare a acestuia a crescut de la 9% in 2001 la 16% in 2003. Peste 5 milioane de romani folosesc Internetul cu frecventa redusa.

Cu toate ca rata de penetrare a Internetului creste de la an la an, mai sunt multe de facut pana sa atingem media Uniunii Europene in domeniul numarului de utilizatori, care este de circa 31%. La nivelul mediului de afaceri, gradul de utilizare a Internetului este mai mare. Aproximariv 74% din intreprinderile mici si mijlocii folosesc Internetul, in timp ce una din patru IMM-uri utilizeaza aceasta retea pentru a obtine informatii de la administratie.

In ceea ce priveste invatamantul, ultimele cercetari in domeniu arata ca 6,5% din scoli sunt conectate la Internet. E-mailul, cel mai nou si mai rapid mijloc de comunicare, este utilizat de 71% dintre intreprinderi. Dintre persoanele care folosesc posta electronica , circa 40% sunt femei.

Aproape jumatate din IMM-uri au site Pentru o companie a avea propriul site e ca o carte de vizita . In acest moment 43% din intreprinderile mici si mijlocii au propriul site, iar numarul lor este in continua crestere. si oamenii obisnuiti au inceput sa isi lanseze pe Internet propriile site-uri, insa numarul acestora este greu de cuantificat. Cert este ca numarul de domenii de genul .ro este in continua expansiune.

La finalul anului trecut erau inregistrate peste 57.000 de domenii pe Internet de tip .ro, in conditiile in care cu trei ani in urma numarul acestora se situa la aproximativ 16.600.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele