IT & C

De luni circula pe internet un virus de provenienta romaneasca

Pe Internet circula, de luni, un virus, se pare, suta la suta romanesc - Backdoor.EvilBot.B, care se "manifesta" pe canalele mIRC (An Internet Relay Chat program), comunica foarte plauzibil cu utilizatorii si trimite mesaje personale, avertizeaza departamentul calculatoare sunt infectate, iar numarul lor este in puternica crestere.

Aceasta noua amenintare cibernetica ia nume (nicknames) de fete si "intra" pe canale de mIRC foarte frecventate, de genul: "#deva", "#cluj", "#sibiu" etc. Virusul este capabil sa si "vorbeasca" cu utilizatorul, se ofera sa trimita o poza (care de fapt contine virusul propriu-zis). Ca orice "backdoor" respectabil, virusul romanesc are grija sa isi ascunda prezenta si sa se mentina proaspat la fiecare startare a sistemului.

"Backdoor-ul" este configurat pentru a se conecta la serverul de mIRC eu.undernet.org pentru a intra pe canalul #ucica. Problema este ca poate emite comenzi atat prin mesajele private de mIRC, cat si prin cele generale, pe intregul canal, aceste comenzi fiind adresate vorbaretilor curiosi, care au fost deja infectati. Desi virusul ca atare nu produce daune la nivelul calculatoarelor contaminate este periculos tocmai datorita comenzilor care vor fi executate prin intermediul conexiunii la mIRC. Exemple de comenzi sunt: "down" - descarca un fisier de pe Internet si il executa; "msg" - trimite mesaje triviale catre un utilizator.

Una dintre cele mai grave comenzi este insa "udp" care presupune actiuni de suprasolicitare pe anumite adrese de internet si, implicit, pe anumite servere.

Actiunea de suprasolicitare nu ar provoca probleme atat de mari, afirma BitDefender, daca ar fi vorba de cativa utilizatori infectati, insa sunt deja sute de calculatoare care incarca un server. Pana in acest moment circa 700 de calculatoare sunt infectate, iar numarul lor este in puternica crestere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele