IT & C

Cutremurele de soare

Cativa cercetatori danezi au descoperit ca exploziile solare provoaca adevarate cutremure care afecteaza steaua noastra in intregime, asa cum cutremurele de pamant puternice afecteaza intreaga planeta.

Publicatia Nature informeaza ca cercetatorii Christoffer Karoff si Hans Kjeldsen de la Universitatea Aarhus, Danemarca, au descoperit ca exploziile de la suprafata soarelui provoaca oscilatii de la un capat la celalalt al stelei, in acelasi fel in care Pamantul este zguduit precum un clopotel chiar la cateva saptamani dupa un cutremur puternic.

Legatura intre explozii si cutremurele solare fusese deja facuta inca din anii ’70, dar a fost demonstrata abia acum. Cercetatorii danezi cred ca descoperirea lor ar putea ajuta nu numai la o intelegere mai buna a fizicii solare, dar ar putea furniza cateva date importante cu privire la ciclurile de activitate ale tuturor stelelor .

Seisomologia solara

Monitorizarea oscilatiilor solare – o disciplina cunoscuta sub denumirea de helioseismologie – este considerata deja o tehnica bine fundamentata pentru studierea structurii fizice a soarelui, care este compus din mai multe straturi de gaz si plasma.

In general, se crede ca aceste oscilatii sunt cauzate de turbulentele de la suprafata soarelui, miscarea dand nastere unui fundal sonor care se intinde pe mai multe frecvente.

Turbulentele locale de suprafata provocate de flacarile solare au fost insa ignorate pana acum. Exploziile se suprafata care dau nastere unor adevarate limbi de foc reprezinta mari eruptii de plasma fierbinte produse de modificari bruste in campul magnetic solar. Acestea elibereaza mari cantitati de enerigie provocand in acelasi timp unde precum o piatra care cade in apa.

Eruptiile de plasma au loc de obicei in jurul petelor solare, in general respectand ciclul de activitate al acestora de aproximativ 11 ani.

Cand cei doi cercetatori danezi au studiat datele furnizate de sateliti, au descoperit ca frecventele oscilatiilor sunt mai proeminente cand eruptiile de plasma sunt mai active, ceea ce insemna ca exista o conexiune intre cele doua. Pentru Christoffer Karoff, insa, “Aceasta nu este decat o prima observatie. Trebuie sa descoperim acum modul in care energia eruptiilor se transforma in oscilatii.”

Ciclurile solare

Acest detaliu face necesar insa un model al structurii soarelui in regiunile de formare a eruptiilor si a petelor solare. Aceste cercetari ar putea arunca o lumina asupra ciclurilor solare, care nu sunt intelese in totalitate.

Cercetatorii danezi spera ca aceste cercetari vor deschide calea unei analize mai aprofundate asupra altor stele, intrucat pana acum nu se stia cu siguranta daca alte stele prezinta aceleasi cicluri de explozii si pete solare pe care le prezinta soarele nostru, pur si simplu pentru ca sunt prea indepartate.

Dar acum, cu ajutorul informatiilor furnizate de telescoape speciale - precum telescopul NASA, Kepler - ar putea fi analizate oscilatiile produse de lumina stelelor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele