IT & C

Cumpararea biletelor de tren prin SMS

Daca in Asia poti sa-ti folosesti telefonul mobil drept cartela pentru acces in tren sau la metrou, in Europa celularul este inlocuit pentru acest gen de serviciile SMS. Cu fonduri proprii sau cu sprijin de la Uniunea Europeana, rezervarea biletelor e "filtrata" de catre operatorii de telefonie mobila.
Cooperarea dintre companiile care asigura transportul in comun si operatorii de telefonie mobila se extinde dintr-o tara in alta. Rezervarea biletelor de tren prin SMS se face deja in Finlanda, Austria sau Elvetia, suma datorata fiind trecuta in factura abonatului respectiv. In 2005, serviciile de acest gen se inmultesc, aparand, in diverse stadii de dezvoltare, in Italia si Marea Britanie. Iata ca si operatorul britanic Nexus, care asigura transport feroviar, metrou si feribot , a dezvoltat un sistem de rezervare a biletelor prin SMS.

IN TESTE. "Sistemul este 100% operational si speram sa prinda repede la tineri, deorece acestia sunt cei mai «atasati» de telefonul mobil", a declarat pentru BBC directorul comercial al Nexus, Andy Bairstow. "S-a investit mult in acest serviciu prin care se pot cumpara bilete mai usor ca niciodata", a adaugat oficialul Nexus. Deocamdata, acest serviciu va fi testat pentru utilizatorii de metrou.

SMS BUN LA TOATE. Pana sa se dezvolte in Romania un sistem de cumapare a biletelor de tren sau a abonamentelor la metrou prin SMS, o sa mai treaca ceva vreme. Poate ca intre timp o sa se termine si testele pe care Electrica le deruleaza in legatura cu posibilitatea de a plati factura prin intermediul telefoniei mobile, respectiv SMS. De altfel, la vecinii nostri din Ungaria acest sistem functioneaza de anul trecut. La 8 iunie 2004, T-Mobile Ungaria si Pannon GSM au lansat un serviciu care permite abonatilor sa plateasca facturile la electricitate prin SMS de pe propriile celulare. O data lansat sistemul, cei doi operatori ungari aveau in proiect extinderea sistemului mobil de plati si la plata tichetelor de parcare. Potrivit analizelor, acest sistem ar aduce beneficii business-ului cu SMS al operatorilor mobili, veniturilor din tranzactii ale bancii si costurilor de facturare legate de trimiterea prin posta a facturilor pentru companiile de energie.


FACTURA MOBILA
Sistemul de plata a facturii prin SMS nu este atat de complicat pe cat ar crede unii. Operatorul mobil trimite un mesaj text cu detaliile despre factura, iar clientul poate decide sa efectueze plata fie imediat, fie la scadenta sau mai tarziu. Tranzactia din contul bancar serveste ca dovada de plata, utilizatorul mobil primind de asemenea un mesaj de confirmare a efectuarii platii. Singura cheltuiala pentru clientul care foloseste acest serviciu este costul SMS-ului trimis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele