IT & C

Cum se vede materia neagra

Oamenii de stiinta pretind ca au reusit sa vada materia neagra, misterioasa materie care umple 90% din univers si despre care nimeni nu stie mai nimic.

Descoperirea ii duce pe cercetatori cu un mare pas inainte in determinarea naturii materiei negre, care inca de la descoperirea ei acum 70 de ani a fost o mare necunoscuta.

Cu toate ca se stiu foarte putine despre ea si nu fusese niciodata vazuta, evidenta stiintifica i-a certificat existenta prin nenumarate experimente – de la observarea atractiei gravitationale pe care o are asupra miscarii galaxiilor, a manunchiurilor de galaxii, dar si a universului ca intreg.

Noile dovezi vin din Italia, care gazduieste un experiment – Dama /Libra – ce dureaza deja de peste 10 ani si foloseste un detector ingropat adanc sub muntii Gran Sasso, informeaza Daily Telegraph.

Detectorul consta dintr-un recipient umplut cu cristale de iodura de sodium ultrapura intr-o armatura, care straluceste de fiecare data cand o particula intra in coliziune . Multe dintre aceste semnale pot fi explicate plecand de la cauze comune, precum radioactivitatea stancilor din imprejurimi.

Acum in jur de 10 ani, echipa de cercetatori a declarat ca a reusit sa surprinda materia neagra, folosind miscarea Pamantului pentru a da la iveala semnul care sa faca posibila, in teorie cel putin, observarea ei: planeta noastra ar trebui sa fie imbaiata in marea de materie neagra care ne inconjoara mai mult in iunie decat in decembrie, cand directia de inaintare in jurul soarelui coincide aproape exact cu directia sistemului solar in orbita in jurul centrului galaxiei noastre.

La vremea respectiva, echipa hotarase sa-si publice evidentele, dar datorita faptului ca nici un alt grup de cercetatori nu reusise sa observe acelasi lucru, experimentul lor nu a putut fi validat. Intre timp, cercetatorii italieni nu s-au lasat si au decis sa construiasca un detector mai mare, care functioneaza deja de patru ani.

Iar saptamana trecuta, liderul grupului de cercetatori, Rita Bernabei de la Universitatea Tor Vergata, Roma, a declarat la intalnire la Venetia ca au reusit sa confirme rezultatele initiale. Echipa a reusit, intr-adevar, sa vada o crestere peste limita a particulelor in iunie si o scadere corespunzatoare in decembrie, “ceea ce satisface toate particularitatile prevazute pentru detectarea unei particule de materie neagra”.

Cu toate ca alte grupuri de cercetatori sunt sceptice, profesorul Bernabei spune ca datele descoperirii sunt consistente cu faptul ciocnirii Pamantului cu mai multa materie neagra in timpul verii.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele