IT & C

#pericol #informare #software #calculator #copii #restrictie #internet

Cum sa restrictionezi accesul copilului la Internet

Internetul este unul din cele mai intrigante aspecte pentru un copil. In 2008, in Romania s-au inregistrat 12 milioane de utilizatori de Internet, din care 5 milioane au o conexiune proprie permanenta. Totusi, gradul de cunoastere a riscurilor ramane la un nivel foarte scazut.



Statisiticile arata ca cei mai vulnerabili in fata riscurilor sunt copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani. La nivel european, un copil din 11 accepta sa se intalneasca cu necunoscutii cu care a comunicat doar pe Internet.

In tarile din estul Europei, situatia este mai grava: in Polonia, Cehia si Romania proportia este de unu la cinci copii, majoritatea copiilor intre 10 si 14 ani postand informatii personale pe Internet ca nume, adresa, varsta, scoala la care invata etc.

Pentru a evita astfel de situatii va trebui sa restrictionezi accesul la Internet. Iata cativa pasi care te vor ajuta.
1 Informeaza copilul despre Internet

Vorbeste cu copilul tau si invata-l despre lucurile de pe Internet care te ingrijoreaza sau care l-ar putea afecta (pornografie, violenta, web-site-uri care promoveaza ura, rasismul, etc). Instruieste-l sa te avertizeze imediat ce descopera un astfel de material online.
2 Stabileste limite

Stabiliteste anumite limite si fa-l sa intelegea ca nu este bine sa posteze informatii personale pe Internet ca nume, adresa, varsta, scoala la care invata, sa trimita poze sau sa se intalneasca cu necunoscuti.
3 Programe pe control

Unii provideri de Internet pun la dispozitia parintilor servicii de control. Acest gen de servicii vor restrictiona accesul pe anumite site-uri, camere de chat, grupuri din comunitati online sau alte resurse de Internet nepotrivite pentru un copil.

Daca operatorii nu suporta asemenea servicii exista programe speciale de instruire a parintilor si copiilor desfasurate constant si in tara noastra. Sigur.info este cel mai amplu program national de informare asupra pericolelor din mediul virtual.

Obiectivul general al programului a fost promovarea sigurantei copiilor pe Internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul isi propune in continuare sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.

Organizatia Salvati Copii Romania a participat la programul de finantare al Comisiei Europene si a castigat licitatia de proiect, asumandu-si din 2008 rolul de Coordonator national al programului national Sigur.Info in cadrul programului comunitar mentionat, in parteneriat cu Positive Media si Centrul FOCUS - Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual.
4 Achizitioneaza un software de protectie

Aceleasi asociatii care incearca protejarea copiilor de anumite amenintari de pe Internet pot pune la dispozitie si programe speciale de monotorizare si restrictionare a accesului la Internet. Acest gen de software va bloca automat accesul la anumite web-site-uri si il va impiedica pe copii sa posteze informatii personale.

Iata cateva exemple:

Inainte sa dai banii pe anumite programe de monotorizare poti incerca aplicatii gratuite de acest gen. Proxymis Multimedia pune la dispozitie o aplicatie gratuita care poate fi descarcata de pe site-ul producatorului. Aceasta poate bloca si sterge din catch-ul browser-ului orice web-site cu un continut neadecvat pentru un copil.

In Romania, InTech.ro pune la dispozitia parintilor un program numit IMFirewall care monitorizeaza si arhiveaza toate activitatile desfasurate pe Internet, filtreaza continutul si restrictioneaza accesul la acest mediu, are control asupra comunicatiei P2P, online streaming si online gaming, monitorizeaza in timp real conexiunile la retea si poate reda diferite rapoarte si statistici. Programul costa in jur de 140 RON.

Testat la nivel internenational, software-ul Advance Parentul Control monotorizeaza si blocheaza accesul la Internet cu ajutorul unor cuvinte cheie stabilite de parinte. Totodata, programul poate seta orare fixe in care copilul se poate juca pe Internet, iar cand acest orar a fost depasit, accesul la Internet este blocat in totalitate. Advance Parental Control costa 39,97 USD, adica in jur de 120 RON.
5 Timpul in fata computerului

Fii atent la timpul pe care copilul il petrece in fata calculatorului si incearca sa observi ce site-uri viziteaza de obicei. Daca copilul are posibilitatea de a accesa Internetul si de la scoala asigura-te ca si institutia dispune de programe de restrictionare pe Internet asemanatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele