IT & C

#incendiu #siguranta #curent electric #electricitate

Cum sa previi un incendiu de natura electrica

Crezi ca tie nu ti se poate intampla? Incendiile electrice sunt din ce in ce mai frecvente, din cauza numarului mare de consumatori utilizati intr-o locuinta, alimentati printr-un sistem electric deficitar, improvizat sau vechi. Cu toate acestea, neglijenta si lipsa de informare sunt factorii care duc de cele mai multe ori la dezastre de acest gen.

 

1 Verifica instalatia electrica

Atunci cand te muti intr-un imobil este foarte important sa verifici cu atentie instalatia electrica. Ideal ar fi sa evaluezi acest aspect inainte de a face achizitia. O instalatie veche poarta riscul de incendiu sau de avariere a aparatelor electrice din casa. Reparatiile pot fi extrem de costisitoare, mai ales daca va fi nevoie sa inlocuiesti o parte din sistemul electric ascuns, din pereti.

2 Nu folosi prize sau intrerupatoare slabite

In cazul in care observi ca priza se misca sau ca in jurul intrerupatorului exista orificii libere, va trebui sa ceri ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/intrerupatorului si pentru izolarea zonei respective. Un scurt circuit poate duce la incendiu. Pentru a preveni aceste defectiuni, va trebui sa acorzi atentie modului in care introduci sau extragi cablurile de alimentare din priza.

3 Nu suprasolicita o priza

Cele mai multe incendii se produc din cauza solicitarii excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizeaza mai mult electrocasnicele mari (frigider, televizor, masina de spalat etc). Aloca fiecarui aparat cate o priza. In cazul in care unesti mai multe aparate la o singura sursa, aceasta se poate incalzi, provocand in scurt timp un incendiu.

4 Marcheaza fiecare priza

Daca nu esti singurul locatar al spatiului respectiv, este foarte important sa se stie tipul prizei. Un electrician iti va indica voltajul (de obicei prizele standard din locuinte sunt de 220 V) precum si tipul prizei: cu impamantare sau fara impamantare. In momentul in care conectezi un consumator mare la o priza fara impamantare, exista riscul ca surplusul de curent sa duca la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur.

Citeste eticheta sau manualul de instructiuni al fiecarui aparat, pentru a vedea ce fel de sursa de curent necesita.

5 Nu improviza!

Fie ca este vorba de reparatia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei sigurante, improvizatiile reprezinta un pas sigur catre incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolatie poate crea un scurt circuit sau o descarcare de curent.

Tot la capitolul improvizatii intra si reparatiile facute de catre o persoana neautorizata. Fie ca este vorba de un prieten, de un vecin bun la toate, diferenta de tarif nu merita pericolul la care te vei expune.

6 Cumpara accesorii de calitate

Banii chetuiti pe prize si prelungitoare pot reprezenta cea mai buna investitie. Alege intotdeauna ceramica in locul plasticului. In cazul in care achizitionezi produse mai ieftine, de calitate indoielnica, este bine sa te asiguri ca sunt folosite corespunzator.

Daca sesizezi miros de plastic topit, deconecteaza aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea prizei sau a stecherului. Treptat, arsura se va intinde pe firul de alimentare, acesta schimbandu-si culoarea pana cand se innegreste. Urmatorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este la un singur pas departare.

7 Foloseste aparatele corespunzator

Este foarte important sa folosesti aparatele electrice si electrocasnice conform manualului de instructiuni. In cazul in care sesizezi ca produsul respectiv si-a schimbat parametrii de functionare, se incalzeste foarte repede sau emana un miros de ars, scoate-l imediat din functiune si adreseaza-te unui specialist.

Nu insista sa incarci bateria unui telefon cu un incarcator care devine fierbinte in cateva minute. In cazul aparatelor mari, va trebui sa le acorzi un spatiu de aerisire pentru a se putea emana caldura acumulata in timpul functionarii.

8 Nu lasa aparatele in functiune nesupravegheate

Atunci cand pleci de acasa pentru cateva ore sau pentru o saptamana, deconecteaza consumatorii puternici de la curentul electric. In cazul in care folosesti prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrica, nu ezita sa le inchizi de fiecare data cand petreci mai mult timp in afara casei.

Verifica daca masina de spalat a terminat programul sau daca televizorul este inchis atunci cand parasesti locuinta.

Atentie! In cazul in care asisti la o furtuna sau in ziua respectiva este anuntata una, deconecteaza toate sursele de curent din casa!

9 Evita sa instalezi aparate electrice aproape de sursele de apa si caldura

Acesta este motivul pentru care nu exista prize in baie! In cazul in care in apartamentul tau a fost instalata un dispozitiv electric in baie, asigura-te ca nu va intra niciodata in contact cu apa. O cabina de dus inchisa poate rezolva aceasta problema.

In bucatarie, indeparteaza electrocasnicele de zona chiuvetei si a aragazului.

10 Instaleaza senzori de fum

In cazul in care in cladirea in care locuiesti nu exista senzori pentru fum si incendiu, poti face singur aceasta achizitie pentru o mai buna protectie. Daca ai deja un sistem de acest gen, verifica periodic functionalitatea sa, precum si starea bateriilor.

Pastreaza la indemana un stingator cu pulbere si verifica valabilitatea acestuia. In cazul in care asisti la un incediu electric, nu folosi niciodata o solutie lichida pentru stingerea focului. Apeleaza numarul de urgenta 112.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele