IT & C

#viteza #pc #computer

Cum sa maresti viteza PC-ului

In timp, procesele si programele rulate de PC incetinesc viteza acestuia. Acest lucru nu este cauzat neaparat de componentele invechite ale sistemului, ci mai degraba de aplicatiile tot mai multe pe care computerul trebuie sa le ruleze.

Prin urmare, viteza PC-ului nu este data doar de procesorul de ultima generatie, placa de baza sau alte componentente, ci si de ceea ce se gaseste pe el  si programele cu care lucrezi. Iata cateva modalitati simple de marire a vitezei de procesare a PC-ului.


1 Asigura-te ca sistemul hardware este capabil


Este posibil ca puterea PC-ului tau sa nu mai fie la fel de mare dupa instalarea unui program.  De aceea, inainte  de stergerea programelor si fisierelor, asigura-te ca sistemul este capabil sa ruleze aplicatia instalata de tine. S-ar putea ca singura problema sa fie noul program.


2 Defragmenteaza PC-ul


Una din cele mai bune metode de marire a vitezei unui PC este degrafmentarea. Aceasta este un proces care va sorta fisierele deja scrise, prin urmare toate partile unui pachet vor fi asezate in acelasi loc, iar computerul le va gasi mai usor. Defragmentarea va organiza directoarele si fisierele unui calculator in functie de cum sunt folosite. Nu uita ca inainte de degrafmentare este nevoie ca partitia care urmeaza sa fie scanata sa primeasca un backup.


3 Scaneaza PC-ul de virusi, spyware si malware


Spyware-ul si virusii sunt de fapt principalele cauze care le intampina un computer si motivul principal pentru care performantele unui PC scad. De aceea ai nevoie de programe anti-virus si spyware care sa te ajute sa distrugi acesti "microbi virtuali". Scanarea unui computer de virusi si alte aplicatii malware trebuie sa se faca o data pe saptamana sau la doua saptamani.

 

4 Sterge programele de care nu ai nevoie

 

De-a lungul timpului, computerul tau a adunat o serie de programe si aplicatii pe care este foarte posibil sa nu le mai folosesti sau sa le fi folosit vreodata. Acestea sunt un alt motiv pentru care sistemul tau nu mai functionezeaza la viteza initiala. In aceast caz indentifica care sunt acele programe pe care nu le mai folosesti si dezintaleaza-le din computer.


5 Nu seta programele sa porneasca automat

 

Orice aplicatie sau program de pe PC-ul tau opereaza prin memoria RAM. In caz ca nu folosesti intodeauna anumite programe , nu le seta sa se activeze automat cand pornesti sistemul. Iata ce trebuie sa faci pentru a stopa aceste programe.

  • Da click pe Start si selecteaza Run, dupa care scrie in campul liber "msconfig".
  • Dupa ce se deschide fereastra , selecteaza tab-ul Startup
  •   Din Startup selecteaza sau debifeaza programele pe care doresti sau nu le vrei activate la porninerea sistemului.


6 Mareste viteza sistemului Windows


Exista si metode prin care poti mari viteza sistemului de operare. Acest procedeu te va ajuta sa "incarci" mai rapid prefata Windows. Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi in caz ca doresti sa executi acest procedeu.

  • Da click pe Start si selecteaza Run dupa care scrie in campul liber "msconfig".
  • In fereastra deschisa selecteaza tab-ul BOOT.INI.
  • In BOOT.INI vei descoperi in partea dreapta un camp in care sta scris numarul 30. Schimba 30 in 3.


7 Mareste timpul de procesare


Grafica sistemului de operare poate sa fie un alt motiv pentru care PC-ul tau nu functioneaza la viteza pe care o doresti tu. Totusi, acest aspect poate fi rapid remediat prin cateva setari din Windows. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi:

  • Da click pe Start si selecteaza Control Panel si apoi System.
  • Alege tab-ul Advanced si da click pe butonul Settings.
  • Selecteaza "Adjust for best performance", click Apply si dupa OK.


8 Reinstaleaza sistemul de operare


Daca ai incercat toate metodele si nici una dintre ele nu dat rezultate, este cazul sa te gandesti la reinstalarea intregului sistem de operare. Nu uita ca acest procedeu te va puna in situatia de a face  un back-up tuturor datelor din partitia C:\. Dupa reistalarea sistemului de operare ai optiunea sa adaugi doar programele care te intereseaza, in concluzie un sistem mult mai rapid si curat de orice virus sau malware.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele