IT & C

#laoptop #siguranta #informatie #hacker #internet #wireless

Cum sa iti protejezi laptopul atunci cand calatoresti

Fie ca realizam o excursie de relaxare, fie ca parasim orasul in interes de serviciu, laptopul a devenit un accesoriu indispensabil al calatoriei. Cu toate acestea, ne este greu sa realizam riscul instrainarii unui dispozitiv atat de costisitor, precum si consecintele grave ale pierderii anumitor informatii. Iar atunci cand hackerii sunt in spatele acestor infractiuni, situatia devine critica.



1 Evita expunerea laptopului


In timpul calatoriilor este foarte important sa iti protejezi laptopul. De exemplu, poti achizitiona un cablu de siguranta anti-furt. Acesta iti ofera protectie in interior (de ex camera de hotel). Pentru un plus de siguranta este indicat ca atunci cand parasesti camera de hotel, sa pozitionezi laptopul intr-o zona cat mai ferita a camerei, preferabil in noptiera , sub pat sau in bagaj. Evita sa il lasi la vedere, deoarce poate atrage atentia atat unei persoane curioase cat si unui hot.

Evita sa folosesti laptopul in spatii publice , deoarece poti deveni foarte usor tinta hotilor. Limiteaza-te la a-l folosi doar in camera de hotel sau in casa unor eventuale cunostinte. De asemenea, este bine ca atunci cand calatoresti sa pozitionezi laptopul intr-un rucsac rezistent si nu in geanta clasica, pentru a evita expunerea acestuia.


2 Pastreaza o copie a celor mai importante documente


La fel ca si in cazul unui telefon mobil, pierderea unui laptop devine grava atunci cand, odata cu acesta, se pierd si documente deosebit de importante. Daca un aparat electronic sau electrocasnic poate fi inlocuit mai devreme sau mai tarziu, anumite fisiere pot fi pierdute definitiv. De asemenea, atunci cand vine vorba de documente personale, riscul este din ce in ce mai mare, avand in vedere posibilitatea ca hotul sa le foloseasca pentru a beneficia de bunurile tale.

Asadar, inainte de a pleca in excursie, realizeaza o copie a celor mai importante documente. Foloseste un hard disk portabil, un stick de memorie sau chiar un dvd sau cd. Pastreaza back-up-ul la tine acasa sau inmaneaza-l unei persoane de incredere.


3 Foloseste o parola sigura


Fie ca iti accesezi conturile de pe notebook-ul personal (conectat la o retea publica wireless), fie ca utilizezi un computer strain, este foarte important sa te asiguri ca datele tale sunt protejate. Primul lucru, si unul dintre cele mai importante, este realizarea unei parole puternice, greu de identificat de catre hackeri. Citeste mai multe despre cum sa compui o parola sigura.

Tot la capitolul parole trebuie mentionata importanta acestora. Dincolo de parolele conturilor de email sau de pe anumite siteuri, este foarte important sa limitezi si accesul la computerul personal prin setarea unei parole in BIOS. Astfel nu este permisa deschiderea sistemului de operare decat in momentul in care parola a fost introdusa corect.


4 Protejeaza-te pe internet


Primii pasi pentru a te proteja atunci cand accesezi internetul de pe laptopul personal tin de activarea programelor de protectie. Este bine sa te asiguri ca in permanenta pe computerul tau ruleaza un antivirus, un firewall si o aplicatie anti- spyware . De asemenea, toate aceste aplicatii au nevoie de update-uri periodice, pentru a te proteja intr-o proportie cat mai mare. Un antivirus care nu este la zi cu baza de date cu virusi se poate dovedi a fi complet inutil.

Pe langa toate aceste masuri de precautie, foarte importanta este atitudinea ta in momentul utilizarii internetului. Evita sa deschizi linkuri si mailuri pe care nu le cunosti sau pe cele intrate in folderul "spam". De asemenea, va trebui sa fii foarte atent la siteurile pe care le accesezi, reclamele prezentate pe acestea si datele pe care le introduci.

Atunci cand te conectezi la o retea publica wireless , trebuie sa constientizezi faptul ca reteaua respectiva este deschisa pentru un numar nelimitat de persoane. Riscurile unei retele publice (cafenea, universitate, hotel etc) tin de posibilitatea ca la retea sa fie conectati „spioni”, mai exact persoane care vaneaza date din computerele personale ale altora.

Prin urmare, se recomanda sa nu accesezi niciodata conturile bancare sau alte siteuri ce de interes strict personal. De asemenea, evita sa iti verifici casuta de email atunci cand esti conectata la o retea publica wireless. Este indicat sa iti creezi o adresa de mail de rezerva pe care sa o folosesti doar in calatorii si doar in scopuri de socializare, transfer de poze etc.

Atunci cand hackerii reusesc sa iti acceseze adresa de email, riscurile sunt nenumatate. De exemplu, acestia pot trimite mailuri cunoscutilor tai prin care sa le ceara bani in numele tau. De asemenea, se pot folosi de orice adresa de email a bancii, a locului de munca sau a altor institutii importante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele