IT & C

#home cinema #how to #ecran #lcd #plasma #sistem sunet #popcorn #inghetata #lumina #camera

Cum sa iti faci un cinema la tine acasa

Imagineaza-ti un cinematograf fara fosnet de pungi de popcorn, fara susoteli, cu filme la alegere si mai ales fara . Daca iti surade ideea poti sa faci o sala de cinema chiar la tine acasa. Pentru a pastra atmosfera de cinema trebuie sa iei in considerare toate detaliile, de la camera in care il amplasezi pana la detaliile tehnice ale aparaturii folosite.

1
Alege corect spatiul

Pentru a avea un spectacol de cinema bun in propria camera ai nevoie de un anumit spatiu. Incearca sa amenajezi totul in camera de zi. Daca nu poti, dormitorul este o alta varianta. Totusi, spatiul in care vei face vizionarea nu trebuie sa fie mai mic de 16 m patrati.

Pentru a avea o sonorizare mult mai buna, peretii ar trebuie acoperiti cu catifea. O solutie ar fi sa alegi un tapet cu imitatie de catifea. Daca acest lucru nu este posibil sonorizarea va fi dictata de rafturile sau dulapurile din camera.
2 Selecteaza ecranul potrivit si locul in care va fi amplasat

Daca vorbim despre un televizor cu plasma , putem alege modele a caror diagonala variaza intre 32 de inch si 63 de inch. Exista deja si plasme cu o diagonala mult mai mare, ca 103 inch, dar acestea nu sunt cele mai cautate, mai ales din cauza pretului inca mult prea ridicat.

Pe de alta parte, monitoarele sau ecranele LCD ( ) pot sa inceapa de la o diagonala de 13 inch si sa ajunga la 65 de inch. Exista si LCD-uri cu o diagonala mai mare de peste 100 de inch, dar pretul lor este inca ridicat.

Totusi, cele doua tehnologii sunt destul de asemanatoare si ambele tipuri de ecrane promit imagini clare, realiste, frumos "decorate" cu milioane de culori. Unul din factorii de decizie este pretul, iar la capitolul acesta LCD-urile ies in avantaj.

3 Unde montezi ecranul

Daca vrei sa simti cu adevarat ca esti la cinematograf, poti sa renunti la televizoarele cu picior si sa le agati de pe perete. Unele televizoare sunt atat de de subtiri, ca pot fi afisate drept niste tablouri. Daca vrei un sistem mai dinamic poti alege un brat lung  pentru a putea roti ecranul dupa bunul plac.

Daca nu iti place sa vezi cablurile care atarna din televizor ai optiunea sa amplasezi plasma sau LCD-ul direct in perete. Totusi, atunci cand faci acest lucru, asigura-te ca aceasta are un bun incorporat si ca ai posibilitatea sa ajungi la conectorii televizorului.

Pentru televizoarele clasice poti sa alegi o comoda TV obisnuita, dar asigura-te ca are suficiente compartimente pentru player-ul DVD sau Blu-ray (dupa caz), o eventuala consola de joc , telecomanda, difuzoare separate, etc.

O alta alternativa ar fi ca televizorul sa fie acorat pe doi stativi de metal care cobora din tavan. Acest gen de amplasament se potriveste unor camere mari. Inainte de a monta stativii asigura-te de locul exact in care vrei sa ii montezi. Daca home cinema-ul este amenajat in camera de zi, e posibil ca un televizor coborat din tavan sa nu fie intodeauna  estetic sau util.

Mai poti lua in calcul si video-proiectorul. Daca ai optat sa iti construiesti home cinema-ul cu ajutorul unui astfel de dispozitiv trebuie sa fi atent la alte detalii. Un videoproiector are nevoie de o anumita cantitate de lumina pentru a reda imagini bune. Totodata, trebuie sa stii ca filmele in format standard nu sunt la fel de bune ca cele in format Full HD sau Blu-ray.

Din ce in ce mai multe companii au inceput sa lanseze proiectoare compacte cu specificatii tehnice foarte bune si la preturi rezonabile care sa poata reda formate mari, in culori vii, performante care se lasa mai mult sau mai putin afectate de conditiile dificile de iluminare ambientala puternica.

Daca doresti un "home cinema", incearca sa iei in calcul si aceasta varianta. In cazul in care in camera nu ai un perete alb liber, poti achizitiona un ecran retractabil pentru video-proiectii, optiune care oricum este recomandabila pentru rezultate mai bune ale proiectiei. Inainte sa achizitionezi cele trebuincioase, asigura-te ca dispui de locul in care vei aseza proiectorul (tine cont ca trebuie sa fie aproape de o sursa care rulaza continutul video pe care il proiectezi) si respectiv ecranul de proiectie.

Tot pentru videoproiector poti alege whiteboard-ul, un ecran de proiectie special care se ataseaza pe perete. Acesta este valabil in cazul celor care isi amenajeaza home-cinema-ul in propriul birou, whiteboard-ul avand si alte roluri inafara de cel de ecran de proiectie.

Atunci cand achizitionezi un video-proiector asigura-te ca acesta poate reda format high-definition sau poate citi DVD-uri sau disc-uri Blu-ray. Mai mult, masoara camera si cumpara un model care poate reda imagini bune si de la distante mici.
4 Alege sistemul audio necesar si pozitioneaza-l in locurile cheie

O experienta de cinematograf nu va fi niciodata completa daca nu dispui si de un sunet bun. Prin urmare daca alegi un proiector si ecran retractabil, achizitioneaza si un set de boxe special.

Chiar daca toate plasmele vin cu difuzoare incorporate, pentru o experienta similara celei de cinema, va trebui sa cumperi un sistem audio mai performant. Poti sa adaugi un sistem de sunet de 2.1, 5.1, 6.1 sau 7.1. Cel mai cunoscut sistem este cel 5.1, adica cinci difuzoare (central, doua in fata si doua in spate) si un sub-woofer care reda sunetele joase de bass.
 
Nu uita ca, un numar mai mare de boxe implica si mult mai multe cabluri. Pentru sistemele 2.1 trebuie sa decizi daca vrei difuzoare care se monteaza in perete sau care au stativ. Totodata, sistemul de sunet trebuie ales si in functie de marimea camerei in care stai.

O varianta mai comoda din punctul de vedere al cablurilor imprastiate prin camera este cea a folosirii unui proiector de sunet. Acesta, in ciuda faptului ca este compus practic dintr-o singura piesa, va fi capabil sa recreeze senzatia de spatialitate a sunetului similara unui sistem format din cinci sau chiar mai multe difuzoare. Totusi, aceasta solutie este mai scumpa, dar te scapa de multe batai de cap la instalarea sistemului.

Pentru ca experienta de sunet sa fie cea mai buna tu sau telespectatorii trebuie sa se afle in mijlocul difuzoarelor amplasate. In cazul unui sistem 5.1 doua boxe se vor plasa in fata si doua in spate. Totusi, se recomanda evitarea difuzoarelor centrale si amplasare unor boxe in tavan (daca este posibil).
5 Amenajeaza camera cat mai confortabil

Atunci cand vizionezi un film, ai nevoie si de confort. Prin urmare un simplu scaun nu este de ajuns. Daca dispui de un fotoliu mare, acesta este ideal pentru vizionari. Totusi, daca preferi noi senzatii, poti achizitiona un fotoliu cu spatar rabatibil.

Daca obisnuiesti sa inviti persoane la vizionari, asigura-te ca si acestia au la dispozitie locuri confortabile de vizionare, canapele sau fotolii. Ai grija ca acestea sa fie amplasate in fata televizorului. Un unghi stramb al gatului timp de cateva ore va face invitatii iritati. Daca home cinema-ul este amplasat in camera in care dormi alege canapelele extensibile.

Cand se incinge atmosfera la un thriller, cu siguranta vei dori sa ai pe aproape un aparat de aer conditionat, deoarece geamul trebuie sa ramana inchis pe toata durata vizonarii. Altfel eforturile tale de a izola fonic incaperea au fost in zadar. De asemenea, incearca sa alegi un aer conditionat cu un nivel de zgomot cat mai redus.
6 Adauga accesoriile dorite

Detaliile sunt succesul unui home cinema. Astfel, ia in considerare urmatoarele lucruri:

Telecomanda:
opteaza pentru una universala care poate controla si sistemul de sunet sau chiar aparatul de aer conditionat, nu doar televizorul.

Ochelarii 3D: pentru o seara reusita schimba placa si incearca un film in 3D. Nu uita de ochelarii speciali pentru a te bucura cum trebuie de experienta redata.

Player DVD/Blu-ray: indiferent ce ai ales, vizionare pe un LCD, plasma sau cu ajutorul unui videoproiector, filmele trebuie redate in format High-Definition.

Aparat de facut popcorn:
atmosfera completa de cinema nu poate fi recreata fara popcorn. Daca alegi un model cauta-l pe cel care este cel mai usor de folosit. Domo.ro iti pune la dispozitie modele care prepara popcornul cu aer cald si fara ulei, iar pretul lor nu depaseste 100 RON.

Aparat de facut inghetata: in caz ca vizionarile de filme se fac in zile calduroase, delecteaza-ti invitatii cu o inghetata. Impresia va fi si mai buna daca o prepari chiar tu. Cu un aparat ca DeLonghi IC8000 poti indeplini singur misiunea, dar va trebuie sa scoti din buzunar in jur de 200 RON.

Expresor de cafea:
exista destui amatori de cafea si acestia sigur se afla si in grupul tau de cunostiinte. O cafea buna este intodeauna binevenita, de accea e bine sa ai la indemana un aparat care stie de toate. Modelul Ufesa CK7360 Dueto Plus costa in jur de 400 RON are o capacitate expresor de patru cesti, adaptor de doua cesti, regulator aroma, vaporizator Turbo si filtru special pentru super-crema.
7 Iluminarea

Lumina in camera este si ea esentiala. Dar de obicei in cazul unei vizionari, experienta cinematografica se bazeaza pe intuneric. Prin urmare nu este necesara o sursa de lumina in camera.

Daca totusi exista cazuri in care o sursa de lumina este obligatorie (persoane cu probleme de vedere ), alege o lampa cu lumina difuza, un bec cu tensiune mica si un abajur intunecat la culoare. Lampile vor fi amplasate in extremitatile camerei opus televizorului. Lumina trebuie sa vina din spatele celor care vizioneaza filmul.

In caz ca vizionarile incep in timpul zilei, ai nevoie de atmosfera, prin urmare ai grija ca ferestrele sa fie acoperite cu draperii de culoare inchisa pentru a nu lasa lumina sa intre in camera. Vizionarea poate incepe!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele