IT & C

#pc #documente #windows

Cum sa cureti PC-ul de documente

Majoritatea oamenilor cred ca PC-ul are nevoie de o reinstalare de sistem atunci cand incepe sa ruleze programele tot mai greu, iar pornirea si oprirea sa dureaza o vesnicie. In unele cazuri da, dar in altele reinstalarea mai are de asteptat, iar sistemul poate fi salvat printr-o curatare a partitiilor.

Totul incepe cu Windows Registry, un sistem de fisiere care detine o colectie masiva de detalii despre computerul personal, loc in care sunt ingregistrate toate  operatiunile PC-ului tau. Tot aici sunt stocate si programe prin care DLL-urile (programe mai mici care ajuta la rulea unuia mai mare) sunt impartasite printre aplicatiile folosite de tine.

Windows Registry mai detine toate shortcut -urile din meniul de start, icoanele care activeaza programele tale si multe alte informatii ca pagini web vizitate, documente deschise, inchise, sterse adaugate, iar lista poate continua.

Prin urmare, o curatare a computerului nu trebuie facuta in graba, pentru ca erorile Windows Registry pot afecta sistemul de operare. In urmatoarele randuri sunt prezentati cativa pasi simpli care te pot ajuta sa-ti  faci PC-ul sa ruleze la performantele lui reale:

I Scaneaza PC-ul de probleme

Nu ai nevoie de program special, ci poti folosi chiar uneltele proprietare sistemului Windows. Windows Live OneCare este un program gratuit care nu se descarca pe calculator, acesta fiind capabil sa faca scanarea online. Aceste va verifica automat hard-disk-ul si va prezenta o lista cu fisierele care nu sunt necesare lasandu-ti libertatea sa alegi daca le stergi sau nu. Windows Live OneCare mai dispune si de un serviciu de scanare totala care identifica si unele probleme ale PC-ului.


II Curata cache-ul browser-ului web

Browser-ele web sau "navigatoarele", stocheaza foarte multa informatie Mai  precis, acestea salveaza copii ale paginilor web pe care le-ai vizitat pentru a le incarca mai rapid la o viitoare vizita. Dar in afara de aceasta trasatura, browser-ul tau nu are nevoie de toate fisierele pe care le pastreaza. De aceea, o data la cateva saptamani, ar fi indicat sa stergi cache-ul browser-ului web.



Curatarea cache-ului din Internet Explorer



1. Da click pe meniul Tools si apoi selecteaza Internet Options.

2. Selecteaza tab-ul "General" si da click pe Delete Files din sectiunea Temporary Internet Files.

3. In casuta Delete Files, care va aparea pe ecran, selecteaza "Delete all offline conten" si apoi click pe OK.

Este bine de stiut ca aceasta curatare poate dura cateva minute bune, mai ales daca nu ai efectuat nicioadata aceasta operatiune sau daca a trecut mult timp de la curatarea anterioara.

III Sterge programele pe care nu le folosesti

Chiar daca nu folosesti un program sau ca acesta nu este deschis in bara de meniu nu inseamna ca nu va consuma resursele computerelui tau. Acest lucru duce implicit la scaderea performantelor PC-ului. Indeintifica programele pe care nu le mai folosesti si stergele. Daca nu stii cum sa faci acest lucru, mai jos sunt pasii pe care sa ii urmezi.

Totodata, daca computerul are mai multe conturi (administrator,utilizator), inainte de inceperea acestei operatiuni verifica sa fi logat cu contul de administrator. Mai tine seama ca dupa dezinstalarea unor programe este posibil sa trebuiasca sa restartezi PC-ul.

1. Da click pe butonul de Start si selecteaza Control Panel.

2. Din lista de icoane care se va afisa, alege Add or Remove Programs.

3. Cauta in lista deschisa numele programelor pe care le cunosti si pe care nu le mai folosesti.

4. Cand ai gasit un program da click pe butonul Change/Remove si urmeaza pasii de dezistalare indicati de program.

IV Sterge din Windows

O alta metoda de a mari viteza PC-ului tau este stergerea elementelor optionale ale Windows. Multe dintre aceste aplicatii sunt pachete standard ale sistemului de opeare, dar pe unele dintre ele nu le folosesti deloc, ca add-on-uri ale versiunilor anterioare ale browser-ului Internet Explorer, MSN explorer si altele. Daca la un moment dat ai nevoie de ele ai posibilitatea sa le resintalezi.

1. Da click pe butonul de Start si selecteaza Control Panel.

2. Dupa ce lista de icoane se va afisa, alege Add or Remove Programs.

3. In parte stanga a ferestrei vei observa mai multe meniuri. Selecteaza Add/Remove Windows Components.

4. De aici nu trebuie decat sa urmaresti instructiunile date de Windows Components Wizard.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele