IT & C

#cuvant #cont #siguranta #parola

Cum sa alegi o parola sigura

Chiar daca nu ti s-a intamplat pana acum, nu inseamna ca ai scapat. Fie ca se pune la cale o frauda, fie ca un prieten se amuza sau o fosta iubita vrea sa iti invadeze intimitatea, spargerea parolelor este un fenomen extrem de periculos si, din pacate, intalnit din ce in ce mai des. Chiar daca nu esti un maestru in ale calculatoarelor, datoria ta este sa folosesti parole sigure si cat mai bine elaborate a face un prim pas in prevenirea fraudelor online.

 

1 Alege cuvinte logice

Logic nu inseamna si simplu. Foarte multe persoane sunt tentate sa foloseasca urmatoarele date ca si parole:

  • numele animalului de companie;
  • numele sotului sau al copilului;
  • numele de dinainte de casatorie (in cazul doamnelor);
  • data nasterii sale sau a copilului;
  • numarul de telefon;
  • numarul strazii;
  • marca masinii;
  • numele interpretului preferat.

Pe cat de des sunt folosite, tot atat de des sunt si sparte aceste parole, compunerea lor fiind extrem de previzibila. Notarea datelor personale faciliteaza accesul la informatii private persoanelor care te cunosc bine.

2 Foloseste maximul de caractere permis

Exista siteuri care iti impun un numar minim si un numar maxim de caractere (litere, cifre si simboluri ) pe care ta le poate contine. Pentru siguranta datelor este indicat sa compui o parola cat mai aproape de maximul de caractere permis (aproximativ 8). Un cuvant prea scurt este mult mai usor de aflat si de descifrat chiar si in momentul in care tastezi si o persoana iti urmareste mainile.

3 Alterneaza literele mici si majusculele

Intr-un cuvant format din 7 litere, opteaza pentru ca cel putin doua dintre acestea sa fie scrise cu majuscule. Majusculele au caracter distinct in citirea unei parole. Exemplu: maGaZiN. Astfel, chiar daca cineva banuieste care este parola ta, va fi greu sa nimereasca pozitionarea majusculelor in interiorul cuvantului.

4 Foloseste cifre si simboluri

Nu este indicat sa compui o parola formata numai din cifre. Foarte multe persoane folosesc data nasterii sau numarul de telefon in acest sens, pentru evita uitarea constructiei. Specialistii Microsoft recomanda imbinarea de cifre, litere, majuscule si simboluri in componenta parolei. Iata doua moduri de a realiza acest lucru cat mai simplu si logic:

Inlocuieste o litera a cuvantului cu un simbol sau o cifra asemanatoare ca forma:

@ - a

! – i

$ - s

4 – A

6 – G

8 – B

0 – o, O

Exemplu: @voc4t, a8eceDar etc

Gandeste-te la o propozitie sau o fraza cat mai simpla, care sa contina si cifre, "La data de 5 august implinesc 38 de ani", si compune o parola preluand prima litera a fiecarui cuvant si cifrele, in ordinea aparitiei in propozitie: Ldd5ai38a.

Aceasta constructie nu va avea nicio logica pentru o persoana necunoscuta, fiind foarte greu de aflat sau de banuit. Inlocuind litera a cu un simbol, obtinem: Ldd5@i38@ - cel mai sigur si complex model.

Atentie! O alta modalitate de a pierde parola este notarea unui cuvant de legatura sau a raspunsului la o intrebare capcana! Orice persoana care stie cateva date personale despre tine poate solicita schimbarea parolei tale, raspunzand la intrebarea de siguranta solicitata de catre sistem.

5 Nu folosi aceeasi parola la mai multe conturi

Odata ce ai obtinut o parola greu de spart, personificata si complexa, poti fi tentat sa o folosesti la toate conturile pe care le ai: mail, logare la serviciu, cont pe forum etc. Facand acest lucru facilitezi accesul curiosilor la toate conturile tale, avand in vedere faptul ca unele parole se afla mai usor decat altele.

Pentru a spori siguranta, este bine sa schimbi parolele cel putin o data pe an. Exista conturi care solicita periodic inlocuirea parolei, deoarece aceasta expira. In cazul in care acest lucru nu se intampla, opteaza pentru modificarea datelor o data la 6 luni.

6 Nu nota parola intr-un loc vizibil

In cazul in care vrei sa protejezi informatii de valoare sau este vorba de o parola pe care o folosesti foarte rar, se recomanda plasarea ei intr-un seif sau o cutie de valori.

Pentru activitatile de zi cu zi poti nota hinturi ale parolelor (cuvinte sau expresii care sa iti aminteasca), dar niciodata date clare si explicite. Pastreaza hartia acasa si nu lipita de monitorul calculatorului de la birou. De asemenea, nu este recomandat sa iti notezi parolele pe telefonul mobil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele