IT & C

#camera video #video #imagine

Cum sa alegi camera video

In ultima perioada tehnologia a evoluat foarte mult, mai ales pe segmentul video. Dupa aparitia Blu-ray-ului, cam toti producatorii de dispozitive video au trecut pe acest trand. Mai mult, cele mai noi camere video pot filma in format HD (720p) sau Full HD (1080p). Prin urmare, atunci cand vine vorba de alegerea camerei video, utilizatorul pot fi coplesiti de toate informatiile la care trebuie sa fie atenti. Totusi, aceasta situatie iti pune la dispozitie si o intreaga paleta de optiuni. Iata si cativa pasi de urmat in alegerea unei camere video:



1 Alege bugetul si scopul


Primul lucru care trebuie sa il faci atunci cand vrei sa cumperi o camera video este sa iti stabilesti cati bani esti dispus sa dai pe un asemenea gadget. Totodata, trebuie sa stii exact la ce vei folosi camera: filmari de petreceri in familie, filmari de tip "slow-motion" in natura sau altele. Aceste doua trasaturi te vor face sa alegi un model care sa se incadreze in cerintele tale.


2
Cauta CCD-ul perfect


Ca si megapixelii (MP) in aparatele foto , camerele video dispun de chip CCD (charged coupled devices). Cu cat numarul CCD este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai clare si mai realiste. O camera video normala poseda un singur chip CCD, iar un aparat mai performant poate avea mai multe. Prin urmare, daca vei folosi camera video pentru a filma petrecerile de familie, alege modelele cu un singur CCD.


3 Testeaza camere video in magazine


Inainte sa achizitionezi o camera video, da o raita in magazine si fa teste in prezenta unui vanzator. Chiar daca aceasta solutie nu iti va da aceleasi rezultate pe care le poti capta in natura sau cu subiecte in miscare, iti poti face o idee minima de capabilitatile modelului ales.


4 Documenteaza-te


Dupa testele din magazine, incepe o scurta documentare despre modelele care ti-au atras atentia pana acum. Cere parerea prietenilor si a persoanelor cunoscute despre camerele video alese si cauta articole review pe internet.


5 Cumpara modelul optim


Odata ce documentarea a luat sfarsit cauta mai intai pe internet magazinele online care ar putea sa ofere anumite reduceri si oferte. S-ar putea sa gasesti ceva interesant si ieftin. Daca ai gasit un model care iti place, este mai bine sa il achizionezi de la un magazin. In cazul in care apar probleme, este mult mai usor sa vorbesti cu un reprezentat al respectivului punct de distributie, decat la telefon sau prin email.


Totusi, mai exista si alte detalii la care un cumparator trebuie sa fie atent, mai ales cand alegerea camerei video este de fapt un “upgrade” de la o versiune de model analog la unul digital. Urmatoarele informatii trebuie sa fie puse in balanta cu bugetul pe care utilizatorul l-a pus la dispozitie pentru achizitionarea unei camere video:



1 Mediul de stocare

O camera video poate stoca pe caseta, disc, hard-disk, memorie flash sau direct card de memorie. Determina exact care este varianta optima pentru tine. Modelele pe caseta si CD vor fi in general mai ieftine decat cele care fac inregistrari pe hard disk sau memorie flash. Aceste detalii sunt insa relative si tin de clasa din care face parte camera, un model profesional sau unul compact.


2
Rezolutia de inregistrare

In cazul camerelor video, numarul de pixeli nu este important, ci dimensiunea senzorului CCD. Prin urmare cand alegi un model nu te uita la “megapixeli” si cauta rezolutia la care modelul poate filma. Majoritatea modelelor din ziua de azi sunt capabile de cel putin inregistrari video HD . Daca nu ai dispozitive care sa poata reda Full HD, nu are rost sa alegi o camera video de acest tip.


3 Chipul CCD

Informatia captata in pixeli va fi "scrisa" pe chipul CCD. Aceasta este responsabil de lumina care este captata in timpul filmarii. Cu cat CCD-ul este mai mare sau chipurile sunt mai multe, cu atat mai multa lumina va fi captata, adica o imagine mai buna si culori mai vii. Un chip CDD poate avea o marime cuprinsa intre 1 si 2,6 inch sau chiar mai mult.


4 Filmari bune in intuneric

De obicei camerele compacte sunt folosite in interior, de aceea este important ca acestea sa fie capabile sa filmeze in conditii de iluminare scazuta. Pentru a diferentia un model standard de unul mai performant, trebuie sa stii ca cel de al doilea iti va permite sa faci setari manuale ale luminozitatii, nu doar automate.


5
Zoom optic

Ca si in cazul aparatelor foto, camerele video dispun de zoom optic si zoom digital. Indiferent cat de mare este zoom-ul digital, cel important e opticul. Cu cat acesta este mai mare, cu atat vei putea sa faci filmari la distante mari. Nu uita totusi, ca pentru acest gen de filmari ai nevoie de un trepied pentru stabilizarea imaginii.


6 Stabilizatorul de imagine

Acesta caracteristica este foarte importanta. Camerele compacte se folosesc tinute in mana si nu carate pe un trepied, de aceea o tremurul mainii va fi stopat de acest stabilizator de imagine . Daca camera video este folosita la evenimente sociale, petreceri, intalniri, etc va trebui neaparat ca modelul ales sa prezinte aceasta caracterisitica.


7 Conectivitatea

Orice camera video dispune de o serie de sloturi care iti vor permite sa atasezi dispozitivul la alte medii: DVD, televizor, computer, monitor, etc. Nu alege neaparat modelul care are toate sloturile pentru toate aparatele, ci unul care sa se plieze pentru nevoile tale. Un numar mai mare de conectori va ridica pretul modelului ales.


8 Ecranul LCD

Majoritatea camerelor video vin cu ecran LCD. Acesta ajuta la vizionarea mai usoara a imaginilor filmate. Totusi, ai posibilitatea sa alegi modele care au ecran mai mic sau mai mare, tactil sau normal, rotativ sau nu, ecran cu strat anti-reflexie sau ecran LCD LED, care gestioneaza mai bine energia si ridica viata acumultatorului.


9 Sunetul

Pentru ca majoritatea modelele de camere video compacte nu dau posibilitatea atasarii unui microfon separat, cauta dispozitivele care pot capta si reda un sunet bun. Daca esti foarte pretentios la acest capitol va trebui sa cauti acele camere video care permit atasarea unui astfel de dispozitiv.

Sursa foto: www.mobilewhack.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele