IT & C

Cum reusim sa ne facem singuri viata amara

Psihanalistul american Farrell Silverberg releva in cotidianul.ro tehnicile prin care ne putem elibera de reflexele inconstiente care ne fac nefericiti.

Chelsea era tot timpul obosita. Sistemul ei imunitar era la pamint. Isi ajuta mama bolnava, muncea in ture suplimentare pentru a acoperi afacerea esuata a sotului si stringea bani pentru biserica. Trata orice sarcina ca pe o problema de viata si de moarte. Pina la urma, a ajuns la psihoterapie , in urma epuizarii si a fricii exagerate ca nu va putea sa faca fata nici chiar treburilor marunte.

Stia ca ceva nu functioneaza, dar nu reusea sa puna degetul pe rana. Psihoterapia a ajutat-o sa inteleaga ca nu facea decit sa repete intruna acelasi tipar comportamental. „In copilarie, ea incercase sa-si salveze tatal care hotarise sa se sinucida.

In loc sa fie laudata, ea a fost dispretuita, pentru ca lumea aflase ca parintele ei avea pe constiinta o infractiune grava. Aceasta trauma a facut-o pe Chelsea sa repete, inconstient, un tipar comportamental nesanatos. Se purta altruist cu toata lumea, chiar si cu cei egoisti care profitau de ea. Spera ca, in cele din urma, cineva s-o aprecieze pentru actul ei nobil“, povesteste psihanalistul Farrell Silverberg, supervizor la Philadelphia School of Psychoanalysis.

Tradus recent la Editura Trei cu volumul „Fa saltul! Cum sa spargi tiparele care te impiedica sa te dezvolti“, Silverberg explica, in exclusivitate pentru cotidianul.ro, cum ni se cuibareste in suflet sentimentul de neimplinire si cum bunele intentii ne pot baga in bucluc. „Uneori, in ciuda tuturor eforturilor si a sperantelor noastre, nu reusim sa ne atingem scopurile si ne simtim neimpliniti. Problema este ca, desi avem potential, sintem blocati de tipare ce ne controleaza inconstient viata“, spune Silverberg.

Asa s-a intimplat si cu Rudy, un pacient la 40 de ani care cauta tot timpul aprobarea celorlalti. Ajunsese „prizonierul unor tipare prin care testa tot timpul lumea, pentru a vedea daca il vor accepta“, povesteste psihanalistul. „Testele“ insa repetau purtarea sa din copilarie. Atunci Rudy fusese extrem de agitat, cautind atentie si acceptare. Parintii n-au inteles asta si l-au trimis sa invete la scoli cu internat. Matur fiind, a reluat acelasi comportament. Era impulsiv si lipsit de rabdare, asa ca lumea il respingea. „Chiar daca cei din jur isi pierdeau rabdarea, Rudy se comporta dupa aceleasi tipar, asa incit intentia sa pozitiva ducea la un rezultat dureros“, conchide terapeutul.

„Exista modele comportamentale inconstiente care ne controleaza viata. Majoritatea am fi mai fericiti si am avea mai mult succes daca ne-am elibera din sclavia acestor tipare. Cartea mea nu face decit sa invete oamenii cum sa scape de ele“, arata Silverberg. Psihanalistul american spune ca volumul sau nu este nici un tratat scris in jargon, dar nici un volum de self-help cu retete ieftine de tipul „Gindeste pozitiv si vei fi implinit“.

Tehnica psihologica pe care fiecare o poate aplica pe propria piele este aceea a „identificarii, a intelegerii si a spargerii tiparelor“. „Nu este intotdeauna nevoie sa stergi aceste tipare, ajunge sa scapi de controlul lor“, nuanteaza autorul cartii „Fa saltul!“. Intelegerea tiparelor si eliberarea de ele pot pleca atit de la rememorarea experientelor din copilarie, dar si de la urmarirea atenta a comportamentelor si deciziilor recente care au condus la sentimentul neimplinirii.

Silverberg ofera exemplul unei paciente cu o cariera de succes in media. „Ea a observat ca, de fiecare data cind se afla la un punct de cotitura, alegea o functie superioara ierarhic, mai bine platita, toate acestea cu pretul unei insatisfactii tot mai mari. Utilizind tehnica din «Fa saltul!», a inteles ca totul venea din faptul ca nu traia potrivit valorilor ei religioase, ci facea doar ceea ce altii asteptau de la ea“, explica Silverberg.

Decizia pacientei sale a fost pina la urma de a parasi trustul media si viata corporativa, folosindu-si talentul in cadrul unei emisiuni radio cu specific religios. „Activind «constiinta actiunii si consecintei» te poti concentra mai bine pe imbunatatirea vietii, impiedicind reluarea inconstienta a tiparelor“, conchide Silverberg.

Terapia bate Prozacul

Prescrierea in exces a antidepresivelor ( Prozac ) a devenit mai nou parte integranta a tiparului comportamental al unor medici , crede psihanalistul Farrell Silverberg, autorul cartii „Fa saltul!“. „In ziua de azi, imediat ce o persoana se plinge ca e nefericita, cineva - un medic, o ruda sau un coleg de serviciu - ii recomanda sa ia antidepresive.

Dar daca acest sentiment de insatisfactie chiar are un motiv serios? Banuiala mea este ca exista un segment de pacienti care sint diagnosticati cu depresie, cind de fapt viata lor le e subminata de tiparele inconstiente“, atrage atentia psihoterapeutul. El crede ca discutia dintre pacient si terapeut este de preferat Prozacului. „S-a demonstrat ca, pe termen scurt, psihoterapia este la fel de eficienta precum antidepresivele. Pe termen lung, efectele benefice sint superioare medicamentelor“, motiveaza psihanalistul.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele