IT & C

Cum ne indragostim

Desi inca nu au aflat ingredientul secret care ne face sa ne indragostim, stiinta medicala si, in special, neurobiologia, au facut progrese uriase in a descrie fundamentul biologic al sentimentelor.

Stiinta incearca sa observe, fenomenal, reactiile biologice ale corpului uman in momentul in care oamenii se indragostesc si, de ce nu!, sa reduca sentimentul la o simpla relatie de cauzalitate intre stimul si reactie, proces de altfel lipsit in sine de semnificatie.

Si, ceea ce se considera pana acum a fi partea animalica din noi – sentimentul – spre deosebire de cea rationala care cel putin in latura sa mecanica a inceput sa fie tot mai fidel exprimata de proiectele robotice din intreaga lume, a devenit si principalul punct de poticnire pentru cercetare.

Putem cunoaste tot mai bine substratul biologic miscat de sentimente dar modul in care ele isi fac aparitia ramane in continuare un mister de nedeslusit. Omul, dupa cum observa neurologii este un complex format din doua parti, creierul si corpul, fiecare actionand asupra celuilalt, desi sunt despartite prin diferite membrane.

In principiu, creierul conduce in luarea deciziilor si activarea prin nervi a diferitelor membre ale corpului. Dar corpul poate influenta la randul lui activitatea creierului: fiecare poate sa declanseze, in functie de circumstante , furtuni hormonale sau o pace de neclintit. Alteori, insa, cele doua parti pot sa-si devina adevarati dusmani.

Jocul subtil intre creier si corp

Corpul trimite creierului informatii din lumea inconjuratoare prin cele cinci simturi : vaz, auz, miros, pipait si gust. Creierul, dupa ce analizeaza informatia, dispune de doua moduri de a reactiona: fie prin nervi, ordonand buzelor sa sarute, fie prin veritabile glande care trimit hormoni – precum dopamina – spre organe.

Pe de alta parte, corpul produce la randul sau hormoni dintre care unii, precum hormonii sexuali (steroizii), pot sa actioneze asupra creierului. Mai mult decat atat, creierul poate produce la randul lui, hormoni pentru uzul intern, ceea ce ajuta la formarea a numeroase circuite posibile si de interactiuni complicate.

Acesti hormoni sunt produsi intr-o mica zona din creier, denumita hipotalamus , unde se gaseste adevaratul centru nervos al pasiunilor. De aici se pun in functiune toate acele reactii ale corpului caracteristice indragostitilor: accelerarea ritmului cardiac, a respiratiei, aparitia rosetei in obraji etc.

Aceasta insa nu este toata povestea, intrucat a te indragosti presupune si alti factori decat cei strict biologici. Neurologii au descoperit ca, asa cum dobandim conceptele limbajului articulat, oamenii isi dezvolta unele modele psihice, reprezentari mentale ‘ideale’ care ne guverneaza alegerile si comportamentul. Este, poate, fundamentul a ceea ce numim uneori ‘suflet-pereche’.

In acest sens, se poate spune ca hipotalamusul are legaturi foarte puternice cu regiunile encefalului responsabile cu reprezentarile si procesele intelectuale, dar si cu procesele memoriei afective.

In acest sens, sentimentul nu reprezinta un simplu act biologic ci, iata, da seama de intreg complexul psiho-fizic al omului, in care conlucreaza cele mai inalte capacitati ale omului cu cele aparent mai animalice.

Dar cum omul e cea mai bizara fiinta de pe fata pamantului, chiar si ceea ce la o prima vedere pare animalic devine omenesc!

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Sursa: Le Figaro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele