IT & C

#camera foto digitala #megapixeli #camera foto

Cum ne alegem camera foto digitala

Au trecut zece ani de cand compania Kodak a scos pe piata prima camera foto digitala , comercializata de Apple Computer sub numele de QuickTake 100. Aceasta putea stoca 32 de imagini la o rezolutie de 320x240 pixeli sau opt fotografii la rezolutia maxima de 640x480 pixeli, cantarea aproape jumatate de kilogram si costa 749 de dolari.

Intre timp, caracteristicile calitative ale camerelor foto digitale au fost imbunatatite enorm, greutatea lor a scazut semnificativ, ca de altfel si pretul. Tot mai multe companii se indreapta spre producerea unor astfel de echipamente, care le devin accesibile tot mai multor romani. Acestia trebuie insa sa poata sa cumpere in cunostinta de cauza.
 

Megapixelii - elementul cheie


Caracteristica de baza care trebuie luata in calcul atunci cand ne hotaram sa achizitionam o camera foto digitala este reprezentata de numarul de pixeli. Pixelii sunt elemente fotosensibile de pe senzorul aparatului care definesc puterea de rezolutie a acestuia.
Toate reclamele marilor companii producatoare se axeaza, in principal, pe numarul de megapixeli. Aceasta desi claritatea imaginilor este limitata de dispozitivul optic (de lentile), indiferent cati pixeli se afla pe senzor. Rezolutia se traduce prin capacitatea de a putea obtine fotografii marite pe hartie de dimensiuni tot mai mari, fara ca aceasta sa insemne implicit un plus de claritate. Si totusi, chiar daca rezolutia marita nu imbunatateste calitatea imaginii, acesta este un indicator usor de comparat de catre consumator.

In momentul de fata exista pe piata camere foto digitale cu rezolutii de 7 sau chiar 8 megapixeli , insa pentru a obtine fotografii de amator o rezolutie de 3,2 megapixeli este arhisuficienta, sustin specialistii din domeniu.

O alta caracteristica importanta care trebuie sa influenteze optiunea de cumparare este si perioada dupa care o camera poate sa faca o a doua fotografie consecutiva. Aceasta deoarece, odata cu marirea rezolutiilor, a aparut problema procesarii digitale a unor fisiere din ce in ce mai mari (2 pana la 15 MB), fapt ce reduce viteza de operare.
 

Atentie la zoom-ul digital


Pe foto digitale dotate cu zoom chiar de 10 ori. Cu toate acestea, studiile au relevat ca in mai putin de 5% din cazuri este necesara o marire de peste cinci ori. Astfel, un zoom de x4 sau maximum x5 este suficient pentru orice fotograf amator care nu vrea sa-si inceapa cariera de paparazzi.

Ne referim aici la zoom-ul optic, intrucat utilizarea celui digital, aparut ca o gaselnita comerciala, nu este recomandata de specialisti, cel putin pana cand companiile producatoare nu vor imbunatati aceasta tehnologie.

Demna de luat in seama este insa o alta tehnologie, brevetata cu succes de compania Panasonic. Aceasta a proiectat si instalat pe camerele foto un sistem propriu foarte eficient de stabilizare a imaginii, extrem de util pentru obiectivele cu distante focale foarte mari.

Capacitatea cardului de memorie este si ea hotaratoare la achizitionarea unei camere foto. Acest indicator a ajuns in momentul de fata sa fie masurat in GB, datorita rezolutiilor tot mai mari utilizate. Totusi, pentru un fotograf amator rezolutia nu trebuie sa fie extrem de mare, ca in cazul unui profesionist, drept pentru care o capacitate a cardului de 1 GB este suficienta pentru a stoca pozele realizate de-a lungul unui concediu prelungit.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele