IT & C

Creierul intra in repaus cu 30 de secunde inaintea unei greseli

Oamenii de stiinta au facut o descoperire surprinzatoare: cu aproximativ 30 de secunde inainte de comiterea unei erori , creierul intra involuntar in repaus – in special cand e vorba de munci repetitive si monotone.

Astfel, studiind starea in care se afla creierul, cercetatorii au putut sa prezica erori inainte ca ele sa aiba loc, relateaza Rompres. „Toata lumea cunoaste fara indoiala sentimentul ca uneori creierul nu este la fel de receptiv sau performant si ca nu ati facut nimic pentru ca aceasta sa se produca”, explica principalul autor al studiului, Tom Eichele, de la Universitatea Bergen din Norvegia.

Explicatia este ca sangele iriga zona creierului care este mai activa in timp de repaus. Observand ca aceasta stare incepe cu circa 30 de secunde inainte de comiterea unei erori, ar putea fi posibila crearea unui sistem de alerta pentru a intari concentrarea si vigilenta, de exemplu, la controlorii aerieni, a declarat Eichele. „Am putea probabil sa elaboram un aparat (care sa fie plasat) pe capul celor care trebuie sa ia acest tip de decizii”, a indicat el.

„Putem masura semnalul si sa informam utilizatorul ca in momentul acela creierul sau intra in repaus, iar deciziile nu vor fi cele bune”, a adaugat cercetatorul.Un prototip de electroencefalograme portabile este in prezent in curs de dezvoltare si ar putea fi pus in vanzare in urmatorii 10-15 ani, a precizat el.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele