IT & C

Creier uman virtual

Dupa zeci de ani de incercari nereusite, creierul uman va fi simulat de un calculator creat special in acest scop.
Saptamina aceasta s-a lansat prima initiativa de a crea un supercomputer , care sa redea intreaga activitate cerebrala, pina la stadiul molecular. Creierul albastru este programul initiat de IBM, in colaborare cu Scoala Politehnica de la Lausanne. Realizatorii spera ca simulatorul sa clarifice anumite aspecte legate de perceptie, memorie si chiar de constientul uman. Va fi prima data cind oamenii vor putea observa codul electric folosit de creier pentru a reprezenta lumea, spune Henry Markram, membru al echipei de cercetare.
Doua decenii de cercetare

Tentativele de simulare ale creierului uman nu au putut fi realizate pentru ca pina acum lipsea tehnologia necesara. In prezent, insa, puterea de procesare a supercomputerului Blue Gene (22,8 teraflopi) poate reda fidel circuitul creierului uman. In urma studierii neuronilor individuali, cercetatorii elvetieni au stabilit regulile prin care diferitele tipuri de neuroni interactioneaza unele cu altele. In perspectiva acestui proiect, ei lucreaza de un deceniu la crearea unei baze de date care sa inglobeze arhitectura neocortexului. Avem cea mai mare baza de date din lume, cu neuroni individuali, spune Markram. Conform specialistilor, finalizarea acestui simulator va mai dura inca 10 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele