IT & C

Conflictul asupra standardelor Java se intensifica

Grupul JBoss a lansat luni o noua versiune a cunoscutei sale aplicatii server open-source, fapt care intensifica disputa cu Sun Microsystems in ceea ce priveste acordul asupra standardelor Java .

Compania a lansat versiunea JBoss 4.0, care introduce noi unelte pentru metoda de programare "aspect-oriented", care, potrivit afirmatiilor companiei, creste semnificativ viteza procesului de realizare de aplicatii business bazate pe Java .
Software-ul JBoss si-a castigat o mare popularitate in randul programatorilor Java si se prezinta ca o alternativa comerciala bazat pe specificatiile Java 2 Enterprise Edition (J2EE).



Executivii companiei JBoss spun ca software-ul sau, disponibil gratuit, este folosit de companii care doresc sa treaca de la actualele aplicatii realizate folosind produsele comerciale J2EE, precum produsele Sun ONE (Open Network Enviroment) sau WebLogic de la BEA Systems, la JBoss, cu foarte mici modificari.
Sun, care controleaza specificatiile Java si administreaza testarile, spune ca JBoss induce in eroare piata, folosind J2EE in conjunctie cu software-ul sau, care, spune Sun, nu este in deplin acord cu specificatiile J2EE.
Desi JBoss spune ca ultimul sau software sprijina specificatiile J2EE 1.3, compania nu poate pretinde ca acesta este compatibil cu J2EE, deoarece nu a trecut de testele care certifica aderenta .


Problema acordului privind testarea este centrul disputei dintre Sun si JBoss. Pentru ca vanzatorii sa poate sustine ca produsele lor sunt compatibile J2EE, acestea trebuie sa treaca printr-o serie de teste care sa certifice ca o aplicatie Java, scrisa pentru o aplicatie server J2EE va rula si pe alte aplicatii server J2EE compatibile.
In martie, Sun a facut o oferta catre JBoss pentru a licentia suitele de testare, dar de atunci cele doua companii nu au ajuns inca la un acord care sa fie acceptabil pentru JBoss, ceea ce a dus la procesul privind acordul J2EE.
Presedintele si fondatorul JBoss, Mark Fleury, spune ca in noua versiune JBoss 4.0 doar aproximativ 20% din codul de baza este bazat pe J2EE.
JBoss 4.0, foloseste programarea aspect-oriented pentru a furniza capabilitati asemanatoare aplicatiei server comerciale J2EE, intr-un mod mai simplu. Fleury spune ca JBoss 4.0 permite programatorilor, care nu sunt experti in multe specificatii avansate Java, sa construiasca aplicatii server.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele