IT & C

Compania Telemobil a fost vizitata luni de o delegatie americana

Delegatia americana condusa de Samuel W. Bodman, adjunctul secretarului comertului din SUA, care efectueaza o vizita in Romania in perioada 14- 16 iulie 2003, a vizitat luni impreuna cu ministrul roman al comunicatiilor, Dan Nica, compania Telemobil.

Telemobil este singura companie din Romania care ofera produse si servicii de comunicatii digitale mobile pentru voce si date, utilizand tehnologia Code Division Multiple Access (CDMA) si care este si cea mai importanta investitie americana din domeniul telecomunicatiilor efectuata in Romania.

"In Romania deschiderea competitiei s-a facut respectand principiile neutralitatii tehnologice si cele ale competitiei depline pe piata, un prim rezultat al acestui fapt fiind reducerea la 1 ianuarie 2003 a unui minut de convorbire cu SUA de cel putin cinci ori", a declarat Dan Nica.

"Aceasta investitie a avut in Romania efecte extrem de pozitive nu numai pe planul dezvoltarii tehnologice ci si pe cel al competitiei pentru castigarea clientului roman", a adaugat oficialul MCTI.

Samuel Bodman este de parere ca nu numai cele patru companii americane care s-au implicat in proiectul Telemobil si anume Qualcomm , Microsoft, Lucent Techologies si Harris sunt cunoscute in Romania ci si multe altele din domeniu care dezvolta in toata lumea echipamente si software.

Zapp este singura retea de ultima generatie din Romania care ofera produse si servicii de comunicatii digitale mobile pentru voce si date, utilizand tehnologia Code Division Multiple Access (CDMA). CDMA este una dintre cele mai avansate tehnologii wireless din lume, dezvoltata si exploatata comercial de catre compania de telecomunicatii americana Qualcomm.

Zapp a inregistrat la finele lunii martie 100.000 abonati, iar pana la finele acestui an conducerea companiei estimeaza dublarea acestei cifre. Compania a investit in infrastructura necesara extinderii ariei de acoperire, aproximativ 60 milioane de dolari, acoperind in prezent peste 85 la suta din populatia urbana a Romaniei. Principalii clienti Zapp apartin segmentului business (corporatii si IMM-uri).

Investitia totala realizata pana la sfarsitul anului 2002, de la lansarea din decembrie 2001, se ridica la 250 de milioane dolari, in acest an compania intentionand sa investeasca peste 50 de milioane dolari.

In 2002, Telemobil a inregistrat o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari, pentru 2003 conducerea companiei prognozand realizarea a 30 milioane dolari.

Actionarul principal al Zapp este compania internationala Inquam Limited, care are ca obiect principal de activitate furnizarea de servicii in domeniul retelelor mobile de comunicatii. Actionarii majoritari ai Inquam sunt Qualcomm - lider pe piata produselor si serviciilor digitale mobile si Omnia Holdings Ltd - fond de investitii afiliat grupului Industrial Saudi Oger, care deruleaza investitii de peste 100 miliarde dolari in intreaga lume.

Adjunctul secretarul comertului din SUA se afla in fruntea unei delegatii formate din 12 reprezentanti ai unor mari companii americane care activeaza in sectoarele IT&C, constructii, alimentatie, educatie, cercetare si turism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele