IT & C

Clonarea umana, la un pas de realitate

O noua tehnica de clonare mai eficienta decat cea care a dus la aparitia lui Dolly, testata pe soareci, dar cu o posibila aplicatie si in cazul oamenilor, deschide tulburatoarea perspectiva a bebelusilor programati genetic, proveniti din embrioni himera.

Publicatia The Independent informeaza asupra unei noi tehnologii genetice mult mai eficiente care ar putea duce la clonarea umana.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au efectuat experimente genetice pe soareci, prin prelevarea de celule ale pielii unor soareci adulti si introducerea lor in embrioni produsi prin fertilizare in-vitro.

Spre deosebire de procedura care a dus la aparitia lui Dolly, insa, noua tehnologie genetica este mult mai simpla si eficienta si a produs temerea ca unele centre genetice ar putea sa o foloseasca pentru a ajuta unele cupluri nefertile sau chiar pe cele de homosexuali sa aiba copii.

Unul dintre cercetatorii care au folosit noua metoda pe soareci, Robert Lanza, de la compania Advenced Cell Technology, a declarat ca noua tehnologie face ca posibilitatea clonarii umane sa fie prea reala pentru a putea fi ignorata: “Este lipsita de etica si nesigura, dar unii ar putea-o folosi deja astazi. Nu s-a ajuns inca la clonare, dar cu aceasta noua metoda avem tehnologia care poate sa duca efectiv la producerea unui copil.”

Noua metoda genetica

Noua tehnologie implica reprogramarea genetica a celulelor astfel incat ele ar putea suferi un proces de retroversiune la starea de embrion. Anul trecut, cand tehnologia a fost folosita pe celule umane, presedintele american George W. Bush si Biserica Catolica au acceptat-o ca fiind morala, substituind controversata folosire a embrionilor umani pentru diferite experimente genetice.

Cu toate acestea, aceeasi metoda a fost folosit pe soareci pentru a se ajunge la o tehnica genetica mult mai simpla si eficienta de clonare. Iar experimentele pe soareci au aratat ca, cel putin in principiu, este posibila prelevarea unor celule de piele umana, reprogramarea lor pana la starea de embrion pentru a fi apoi in alti embrioni umani. Astfel, copilul care ar rezulta de aici ar putea impartasi informatia genetica de la trei oameni, avand asadar trei parinti.

Mai mult decat atat, experimentele au aratat ca este posibila producerea unei progenituri care sa fie 100% identica din punct de vedere genetic cu adultul.

Disputele generate mai ales in Marea Britanie si SUA cu privire la moralitatea acestor metode genetice al caror rezultat este modificarea naturii umane asa cum o stim sunt extrem de aprinse in aceste zile.

Pe de o parte, oamenii de stiinta cer o libertate nelimitata pentru cercetarile lor fie argumentand ca experimentele lor au ca scop gasirea unor tratamente pentru unele boli grave, sau spunand ca libertatea cercetarii nu trebuie impiedicata , aceasta ducand la progresul societatii.

Cu toate acestea, multiple voci din cadrul societatilor argumenteaza ca stiinta apartine societatii si nu invers, astfel incat oamenii de stiinta se supun acelorasi rigori morale precum ceilalti membrii ai ei. Astfel incat, un posibil efect daunator al unor experimente stiintifice s-ar putea constitui intr-un argument valid pentru stoparea lor, asa cum anumite comportamente sociale provoaca daune si sunt cenzurate.

Pe de alta parte, tot mai multe voci pun sub semnul intrebarii caracterul de ‘stiinta’, in sensul de cunoastere pur si simplu, pe care il au aceste cercetari, care par sa ofere mai mult o diversitate de metode de a manipula natura, dar nu de a o cunoaste.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele