IT & C

Cenzura chineza cu motoare americane

In timp ce Yahoo! ajuta la arestarea disidentilor politici chinezi, iar Google se autocenzureaza, Beijingul prinde curaj, declarind ca SUA sint un model de cenzura in domeniul IT.

Guvernul chinez zdrobeste opozitia politica si impiedica accesul la informatii chiar cu ajutorul unor companii americane. Cei patru giganti IT ai SUA, Microsoft, Yahoo, Cisco si Google, autorizeaza dictatura , declara ieri revoltat republicanul Chris Smith. Cooperarea cu tirania n-ar trebui imbratisata de dragul profitului, adauga el, referindu-se la compromisurile facute de companiile americane in relatia cu Beijingul. Piata celor peste 100 de milioane de chinezi utilizatori de Internet e insa o tentatie serioasa. Google a acceptat sa se autocenzureze, in versiunea chineza a celebrului motor de cautare fiind eliminati termeni sensibili pentru Guvernul chinez, cum ar fi referirea la Taiwan, sau la piata Tien An Men. Yahoo! a fost acuzat recent ca a dat pe mina politiei politice chineze doi utilizatori, dintre care un ziarist , care postasera pe net texte anti-guvernamentale.

Cazul firmelor americane care ajuta Guvernul chinez sa elimine disidentii politici si sa cenzureze accesul la Internet a fost subiectul unor critici aspre in Congresul SUA . Trebuie sa dea socoteala (in fata Congresului, n. red.) pentru complicitatea lor la cultura represiva a Chinei, spunea marti senatorul Tom Lantos.

Cenzura e normala

E clar ca autoritatile unui stat monitorizeaza raspindirea de informatii. Am observat ca SUA fac o treaba buna in acest sens. (...) Marile companii americane fac asta ( cenzureaza propriile site-uri, n. red.) si o privesc ca pe ceva normal. De ce n-ar fi si China indreptatita sa faca astfel?, declara Liu Zhengrong, oficial chinez insarcinat cu urmarirea Internetului al Consiliului de Stat al Chinei. Eliminarea opiniilor ofensatoare ale cititorilor de pe site-urile unor publicatii precum The New York Times sau Washington Post , la care se referea oficialul chinez, nu au nimic in comun insa cu ceea ce se intimpla in China. Tipic pentru un stat care vrea sa controleze tot ce misca, Beijing justifica cenzura ca o modalitate de a-si proteja cetatenii.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele