IT & C

Celebrele cranii de cristal sunt falsuri moderne

Analizele recente arata doua dintre cele mai cunoscute cranii de cristal, presupuse a apartine vechilor civilizatii americane nu sunt decat falsuri moderne realizate candva in jurul anilor ’60 ai secolului trecut o data cu revolutia new age care a si declansat un interes crescand fata de aceste civilizatii.

BBC News informeaza ca cercetatorii Margaret Sax de la British Museum din Londra si Ian Freestone de la Universitatea Cardiff au supus unei analize amanuntite craniile de cristal de la muzeul din Londra si de la Institutul Smithsonian din Washington D.C., obiecte asupra carora s-a facut atat de mare valva in anii ’90.

Craniile pareau sa apartina vechilor civilizatii Aztece si Maiase, dar cercetarile intreprinse au demonstrat ca ele nu sunt decat falsuri – ceea ce ar trebui sa puna capat, in opinia expertilor, controverselor false care s-au nascut de pe urma lor.

Cercetatorii spun ca exista cateva zeci de astfel de obiecte din cristal si, cu exceptia celui de la muzeul din Londra si unul din Paris, toate au intrat in constiinta publica inca din anii ’60 ai secolului trecut, o data cu interesul manifestat de miscarea New Age fata de vechile civilizatii americane.

Profesorul Freeston a declarat, insa, pentru BBC ca “se pare ca oamenii au inceput sa le faca aproximativ din acea perioada. Unele dintre ele sunt chiar bine realizate, dar altele arata ca si cum ar fi fost facute cu o masina Black & Decker din garajul cuiva”.

Profesorul adauga ironic ca cei care le-au realizat au plecat de la premisa ca vechile artefacte trebuie sa fi fost facute cam grosolan; chiar daca in acele vremuri uneltele nu erau deloc performante obiectele realizate sunt de multe ori adevarate opere de arta .

Ustensile moderne

Cei doi cercetatori au reusit sa demonstreze folosind un microscop electronic ca craniile au fost facute cu ajutorul unei freze din cupru la care au adugat un abraziv pentru a lucra mai usor cristalul. Toate, ustensile pe care vechile civilizatii precolumbiene nu aveau cum sa le detina, intrucat foloseau unelte din piatra si lemn.

Analiza microscopica a mai aratat ca craniul din Londra a fost lucrat cu ajutorul unui abraziv precum corundum sau diamant, iar cel din Washington cu ajutorul carburii de siliciu, materiale care nu apar decat in secolul XX. De aici, profesorul Freestone a tras concluzia ca ele trebuie sa fi fost facute in anii ’50 ai secolului trecut sau mai tarziu.

Falsificatorul

Cine a realizat craniile ramane un mister, cu toate ca pentru cel din Londra exista unele indicii care arata spre un comerciant cu antichitati francez, pe numele lui Eugene Boban care pare sa-l fi facut sau cumparat de undeva din Europa.

Documentele recente arata ca Eugene Boban a fost implicat in mod sigur in comercializarea a cel putin doua dintre cranii, cel din Londra si cel din Paris. Cu toate acestea muzeul din Londra a anuntat ca nu va renunta la expunerea artefactului.

Craniul detinut de institutul din Washington a fost donat de un anonim in anul 1992 cu o nota care arata ca a fost cumparat din Mexic in 1960, iar materialul – cuart sau cristal de stanca – pare sa provina din Brazilia, Madagascar sau chiar din Alpi.

Profesorul Freeston adauga, insa, ca cercetarile intreprinse nu au demonstrat ca toate exemplarele de cranii de cristal sunt falsuri, dar avand in vedere ca cele mai importante sunt si ca originea arheologica a tuturora este dubioasa, probabilitatea e mare ca toate sa fi fost facute in a doua jumatate a secolului XX.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele