IT & C

Cele mai vechi si mai prolifice galaxii din Univers

Noile date oferite de observarea celor mai indepartate, dar si cele mai vechi galaxii din univers sprijina evidentele deja existente ca perioada cea mai prolifica pentru nasterea stelelor din istoria cosmosului a avut loc la aproximativ doua miliarde de ani de la evenimentul Big Bang-ului.

Science Daily informeaza ca o echipa de astronomi din Anglia, Franta, Germania si SUA, au adunat dovezi ale unei dramatice izbucniri de viata prin nasterea stelelor in cadrul unei populatii de galaxii care dateaza de la inceputurile universului.

Galaxiile descoperite sunt atat de indepartate incat lumina pe care noi o detectam acum prin telescoape performante a trebuit sa calatoreasca mai mult de 10 miliarde de ani. Ceea ce inseamna ca noi vedem galaxiile asa cum erau ele acum aproximativ trei miliarde de ani de la Big Bang.

O echipa de cercetatori condusa de profesorul Scott Chapman de la Institutul de Astronomie din Cambridge a facut cunoscute unele date cu privire la cinci dintre galaxiile in chestiune. Evidentele arata ca rata la care stelele se formeaza in cadrul galaxiilor este foarte mare si raspandita pe o mare suprafata. Rezervele de gaz au sustinut formarea de stele pentru milioane si milioane de ani.

O galaxie asemanatoare acestora a fost descoperita in 1997, cu toate ca datele nu au putut fi intelese pana in anul 2003, folosind o camera noua si mult mai sensibila care poate detecta radiatiile emise la nivelul lungimilor de unda sbumilimetrice. Camera ‘SCUBA’ a fost atasata telescopului James Clerk Maxwell din Mauna Kea, Hawaii.

In 2004, la o analiza a datelor obtinute, echipa de astronomi din Cambridge si-a dat seama ca a dat peste cateva galaxii foarte vechi, iar o reprogramare a telescopului a dus la gasirea altor galaxii in care formarea stelelor are loc intr-un ritm debordant. Ritmul de formare a stelelor in aceste galaxii nu se aseamana cu nimic din ceea ce poate fi abservat acum in Universul nostru.

Cel mai probabil, aceste galaxii s-au format nu cu mult timp dupa ce primele galaxii si stele din univers au aparut in ceea ce trebuie sa fi fost un univers foarte linistit. Studierea acestui grup de galaxii da o posibilitatea neasteptata astronomilor de arunca o privire in primele epoci ale cosmosului.

O data cu noua descoperire, astronomii din Cambridge au reusit sa faca un recensamant mai veridic al celor mai vechi si indepartate galaxii din univers in cea mai intensa perioada de activitate a lor. Viitoarele observatii vor investiga detaliile sursei de putere a galaxiilor si vor incerca sa stabileasca evolutia lor o data ce activitatea intensa de formare de stele se va fi incheiat.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele