IT & C

Cele mai tari inventii de casa din 2008

O unicicleta ecologica, un sistem de captare a vantului si un dispozitiv radio wireless ce depisteaza minerii ramasi captivi in urma exploziilor sunt primele inventii ale anului premiate de „Popular Science“.

Energia atrage o cerere tot mai mare, podurile se prabusesc, cancerul este tot cancer, dar solutiile pentru aceste probleme globale pot veni chiar din garaje sau pivnite. A doua editie anuala a premiilor acordate de revista „Popular Science“ celor mai promitatoare inventii prezinta zece exemple de creativitate domestica ce infrunta probleme reale ale omenirii.

Cand a ajuns acasa intr-o zi, Ben Gulak, acum in varsta de 19 ani, a pus la cale, in urma cu doi ani, designul unei uniciclete motorizate fara emisii poluante, cu maximum 60 km/h pe ceasul de bord, convins ca isi va croi mai usor drumul pe strazile aglomerate.A inceput sa o construiasca apoi la un magazin de motociclete in apropiere de Toronto.

Pentru o mai mare stabilitate, a pus rotile una langa alta, la un centimetru distanta, si chiar sub locul soferului, care accelereaza aplecandu-se in fata. Cand soferul se apleaca intr-o curba, roata din interior se ridica, cealalta coboara, astfel incat amandoua se lipesc ferm pe sosea. Unicicleta are acum un Cost de productie de 45.000 de dolari.

Daca Gulak se vede serpuind prin trafic practic pe o singura roata, Doug Selsam foloseste un manunchi de rotoare cuplate la acelasi generator pentru a capta mai mult vant cu cheltuieli mai mici si cu un cost de productie de 250.000 de dolari.

Solutia, pusa in practica in apartamentul sau din California, este un raspuns la peisajul actual in care cele mai mari ferme eoliene sunt de marimea unor orasele, echipate cu turbine cat un bloc de 30 de etaje si cu lame de marimea aripilor unui Boeing 747. Acesti monstri produc multa energie, dar confectionarea, transportarea si instalarea lor sunt scumpe si complicate.

Altii nu se gandesc cum sa castige mai mult vant cu bani mai putini, ci cauta metode mai eficiente de a salva minerii ramasi captivi in urma exploziilor. Este cazul lui Russell Breeding, marinar de submarin, care, desi nu a pus piciorul intr-o mina, stie cum e sa fii inchis in locuri stramte si periculoase.

Asa ca a proiectat sistemul InSeT, ce inglobeaza o retea radio wireless pentru a arata in timp real locul in care a ramas blocat minerul, echipat la randul sau cu un transmitator de dimensiunea unui walkie-talkie. La randul sau, fostul scafandru Taber MacCallum, care inota printre reziduuri toxice, a gandit costumul perfect pentru colegii sai.

A proiectat, pe varful castii de protectie, o valva ce regleaza atat aerul exhalat de scafandru, cat si pe cel din sistemul de evacuare al costumului, apoi a atasat-o unui tub de evacuare setat la o presiune mai joasa decat casca, astfel incat aerul sa fie aspirat natural, ventilat si retrimis scafandrului.

Astazi, oamenii cu un picior amputat sunt nevoiti sa aleaga intre picioare mecanice sau unele motorizate si controlate de computer ce ajung la 18.000 de dolari. Muncind pe timp de noapte intr-o cabana din Colorado, inginerul mecanic Jerome Rifkin a combinat pasul natural al unui picior bionic cu simplitatea si costul scazut al protezelor mecanice, rezultand un membru inferior cu calcai, laba piciorului, un deget mare si nici o articulatie la incheietura.

In schimb, o noua articulatie ce leaga calcaiul de laba piciorului are rol de incheietura, in timp ce un cablu o conecteaza de o a doua articulatie, pentru un plus de impingere la fiecare pas, iar alte cabluri de otel servesc drept tendoane si ligamente ce guverneaza raza de miscare.

Printre inventiile premiate de „Popular Science“ se mai numara un sistem natural de filtrare a aerului pentru prospetimea camerelor, ce foloseste plante si doua ventilatoare, unul care imprastie aerul in jurul frunzelor si altul care il aspira printr-o gaura din pamant, o racheta pentru publicul larg, cu un motor de 20 de kilograme si pret accesibil, sau o masinarie creata de un inventator bolnav de leucemie, ce genereaza un camp electromagnetic intens ce ar putea omori cancerul, incalzind niste nanoparticule atasate tumorilor.

Li se adauga o bolta de beton invelita in plastic care sa sustina poduri mai puternice si mai durabile si un motor cu aburi pentru o masina mai ecologica si mai eficienta, ce permite folosirea unei game largi de combustibili.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele