IT & C

Cele mai sigure locuri din avion

In cazul unui accident aviatic , pasagerii de pe scaunele din fata si de pe randurile de langa culoar au cele mai mari sanse de supravietuire , arata un studiu britanic. Cele mai periculoase locuri pentru pasagerii unui avion care ia foc sau aterizeaza fortat sunt cele aflate la o distanta mai mare de sase randuri fata de iesire, demonstreaza o cercetare a Universitatii Greenwich din Marea Britanie.

Comandat de Autoritatea de Aviatie Civila , studiul releva ca cele mai mari sanse de a scapa tefere dintr-un avion in flacari le au persoanele asezate pe randurile din interior, cat mai in fata si plasate pe randul de langa iesirea de urgenta sau pe proximele randuri din fata si din spate. Si in intervalul de doua-cinci randuri fata de usa salvatoare exista sanse crescute de a scapa din incendiu, insa „diferenta dintre supravietuire si pieire este considerabil redusa“, arata studiul citat de cotidianul „The Times“.

In cifre, lucrurile se prezinta dupa cum urmeaza: cei care ocupa locurile din fata au sanse de 65% de a scapa cu bine dintr-un accident aviatic, pe cand tovarasii lor de zbor ramasi mai in spate vor supravietui cu o probabilitate de numai 53%. In plus, pasagerii asezati langa culoar au sanse de salvare de 64%, cu sase procente mai mult fata de cei care stau la fereastra.

Unul dintre evenimentele nefericite luate in calcul de studiul britanic a fost incendiul de acum 13 ani care a cuprins un Boeing 737 pe aeroportul din Manchester. Explozia unuia dintre motoare a pricinuit moartea a 55 de persoane, sufocate de fumul toxic. Majoritatea victimelor s-au aflat la o distanta mai mare de 15 randuri fata de cea mai apropiata iesire, releva „The Times“.

Datele culese plecand de la 105 accidente si aproape 2.000 de relatari ale supravietuitorilor infirma rezultatele simularilor in caz de pericol. Acestea din urma arata ca toti pasagerii pot fi evacuati in mai putin de 90 de secunde in conditiile in care jumatate din iesiri sunt blocate. In realitate, pasagerii tind sa nu mai ia in considerare comenzile echipajului si intarzie evacuarea dorind sa-si ajute rudele sau prietenii, se observa in cercetare.

„In situatii reale de pericol, daca pasagerii au de ales intre mai multe iesiri, ei nu vor lua in seama recomandarile echipajului, ci vor cauta cea mai apropiata iesire“, exemplifica studiul.

Cercetarea mai aminteste ca instinctul de conservare duce chiar la situatii in care unii prefera sa sara peste scaune, pentru a iesi mai repede, ceea ce de fapt intarzie evacuarea. Robert Gifford, specialist in siguranta transportului, declara pentru „The Times“ ca batranii si copiii ar trebui asezati cu prioritate pe locurile de langa iesire. In prezent, acestea sunt considerate locuri de lux, pasagerii platind pentru ele un supliment considerabil.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele