IT & C

Cel mai ciudat pulsar

Astronomii au reusit sa detecteze un corp cosmic mai putin obisnuit care nu se incadreaza deloc in explicatiile standard.

Cativa astronomi de la Universitatea McGill, Canada, au reusit sa surprinda un pulsar ce se roteste foarte rapid si care iese din cadrele normale stabilite de observatiile de pana acum.

Pulsarul este o stea foarte mica si densa – numita stea neutronica – formata din colapsul unei stele mari si care emite pulsuri de energie precum un far sub forma unui flux de particule electromagnetice, cu polii insa nu pe axa de rotatie ceea ce permite observarea sa precum un far.

Un grup de cercetatori condusi de David Champion de la Universitatea McGill au descoperit insa ca pulsarul PSR J1903+0327 orbiteaza de fapt o stea precum soarele care nu a explodat intr-o supernova pentru a se condensa apoi la nivelul unei stele pitice.

De asemenea, pulsarul descoperit se roteste precum un far cu o viteza deosebita: 2.15 milisecunde, adica de 465 de ori pe secunda. Astronomii cred ca e posibil ca acest pulsar sa se fi nascut in alta parte; se poate ca el sa se fi format intr-un manunchi de alte stele din care a fost mai apoi evacuat, gasindu-si astfel o noua locatie.

Profesorul Champion spune ca “Astfel de pulsari constituie motivul pentru care intreprindem astfel de cercetari. In general nu e de dorit sa gasesti doar sute de obiecte [ceresti], ci vrei sa dai de doua sau trei foarte ciudate, iar noi am gasit una”.

Pulsarul a fost descoperit in anul 1967 de catre doi cercetatori de la Cambridge , Jocelyn Bell Burnell si Antony Hewish, care au reusit detectarea unui semnal regulat cu frecventa de un puls la cateva secunde. Pulsarul descoperit a fost denumit CP1919.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele