IT & C

Cei care sforaie isi pierd memoria

Un nou studiu asupra memoriei sugereaza o legatura intre pierderea de memorie si somnul agitat al celor care au probleme cu respiratia sau sforaie.

Publicatia italiana La Stampa informeaza ca o echipa de cercetatori de la Universitatea din California au reusit sa observe pe cativa subiecti care sufera de apnee nocturna si sforaie o pierdere a tesuturilor in regiunile cerebrale implicate in procesul memorizarii.

Apneea este o intrerupere temporara a respiratiei in timpul somnului ce poate dura de la cateva secunde pana la un minut sau chiar Mai mult; ea e caracterizata si de un sforait sacadat si un somn agitat, simptome al caror rezultat in timpul zilei este o continua senzatie de oboseala.

De altfel, cei care sufera de apnee se plang adeseori de pierdere a memoriei si de o indispozitie generala care nu le permite sa aiba o activitate normala. Lucru verificat de studiul realizat, despre care unul dintre cercetatori, Ronald Harper, spune ca “demonstreaza ca o respiratie compromisa in timpul somnului poate duce la serioase leziuni cerebrale care distrug memoria si gandirea”.

Este concluzia la care s-a ajuns in urma analizei functionarii creierului a 43 de pacienti care sufera de apnee nocturna cu ajutorul rezonantei magnetice, pentru a compara apoi rezultatele cu a altor 66 de subiecti avand aproximativ aceeasi varsta si sex, dar care nu prezentau probleme de respiratie in timpul somnului.

Ronald Harper trage concluzia spunand ca “faptul ca pacientii cu apnee nocturna continua sa aiba probleme cu memoria in ciuda tratarii somnului agitat implica o vatamare cerebrala de lunga durata. Probabil ca vasele de sange se ingusteaza, nelasand sa intre oxigenul in tesuturi si ducand la moartea celulelor. diagnoza si tratamentul inca din primele faze sunt, astfel, fundamentale”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele