IT & C

Cea mai veche biserica crestina a iesit din subteran

Arheologii iordanieni se lauda ca au gasit cea mai veche biserica crestina, datand din perioada 33-70 d. Chr., si presupun ca lacasul ar fi fost folosit de un grup de 70 de crestini refugiati din calea persecutiei din Ierusalim.

Abdul Qader Al-Hassan, directorul studiilor arheologice din Rihab, Iordania, a anuntat descoperirea unei grote, lunga de 12 metri, sub Biserica Sf. Georgeous, in apropiere de granita cu Siria, si crede ca ea dateaza dinainte de anul 70 d. Chr., si ca ar fi fost folosita pe post de capela sau de biserica, informeaza Stiinta.info.

Unul dintre argumente este configuratia si asezarea pietrelor descoperite inauntru, sugerand forma unui altar circular despartit de celelalte compartimente ale incaperii, mai ales ca o arhitectura similara este intalnita intr-o alta biserica.

Grota adaposteste produse de olarit si felinare, inscriptionate “Georgeous”, precum si un tunel ce conduce spre un bazin de aprovizionare cu apa.Cum Biserica Sf. Georgeous are o ce trimite la “cei 70 iubiti de Dumnezeu”, presupusi a fi cei 70 de crestini care au parasit Ierusalimul in urma persecutiilor, mentionati de religia mozaica, Abdul Qader Al-Hassan crede ca acestia ar fi construit initial grota, urmasii lor transformand-o apoi in biserica, in anul 230 d. Chr.

Cele mai vechi biserici confirmate de arheologi dateaza din secolul al III-lea, ceea ce face comunitatea stiintifica internationala sceptica la propunerea ca recent descoperita grota ar fi o capela sau o biserica mai veche de anul 70 d. Chr. Ei cer o examinare mai atenta a obiectelor descoperite si o datare mai precisa a vechimii lor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele