IT & C

Cea mai mica planeta extrasolara

Cea mai mica planeta extrasolara descoperita pana acum este de cinci ori mai mare decat Pamantul si ar putea adaposti forme de viata!

Publicatia italiana Corriere della Sera informeaza ca un grup de cercetatori spanioli a descoperit cea mai mica planeta extrasolara cunoscuta pana acum, aflata in constelatia Leului. Planeta a fost denumita CJ 436c si, potrivit cercetatorilor care au descoperit-o, Ignasi Ribas si Andreu Font, ar putea fi o planeta stancoasa, de cinci ori mai mare decat Pamantul si aflata la o distanta de 30 de ani-lumina de planeta noastra.

Oamenii de stiinta spera ca in cel mult 10 ani vor putea descoperi indicii de viata pe planete similare, chiar daca niciuna dintre ele nu va putea fi identica planetei noastre. Si, pentru ca o planeta sa poata fi considerata locuibila, ea trebuie sa se afle la o distanta de steua in jurul careia orbiteaza asemanatoare cu cea dintre Pamant si soare, pentru ca temperatura sa permita dezvoltarea vietii; mai mult decat atat, ar trebui sa prezinte cel putin unele urme de apa.

Ignasi Ribas a subliniat faptul ca importanta descoperiri sta in faptul ca este vorba de o planeta de mici dimensiuni – mici in comparatie cu planetele descoperite pana acum care, toate, sunt foarte mari –, si care indeplineste unele conditii ce fac posibila viata pe planeta noastra. Pana acum nu au fost descoperite decat patru sau cinci planete extrasolare similare, toate celelalte – in jur de 280 – nefiind decat giganti gazosi precum Jupiter .

Descoperirea este importanta si pentru tehnica folosita: perturbatiile exercitate de masa planetei asupra orbitelor celorlalte planete care compun sistemul solar CJ 436. Potrivit cercetatorilor, aceasta tehnica va permite descoperirea unor planete similare.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele