IT & C

Cea mai mica gaura neagra

Oamenii de stiinta au descoperit cea mai mica gaura neagra , iar modalitatea tehnica folosita de ei in observare ar putea deschide noi drumuri pentru cunoasterea felului in care s-au format aceste corpuri masive.

Modul in care se formeaza gaurile negre din stele supermasive care explodeaza in supernove nu a fost inca elucidate in totalitate. Spre deosebire de stelele pitice, care au o masa mult mai mica decat cea a soarelui nostru si care traiesc foarte mult, stelele supermasive traiesc abia cateva milioane de ani si explodeaza in supernove, lasand in urma un miez foarte dens care in cele din urma se prabuseste intr-o gaura neagra.

In afara de acest miez incandescent, supernova lasa in urma si bucati mai mari care formeaza ceea ce se numesc stelele de neutroni, care pot sa adune echivalentul masei soarelui nostru la marimea unui asteroid. Astrofizicienii nu au descoperit inca limita dincolo de care o stea de neutroni devine o gaura neagra, dar modelele teoretice lasa sa se inteleaga ca limita ar trebui sa fie undeva in jur de 1.7 – 2.7 ori masa soarelui nostru.

Cea mai mica gaura neagra

Datorita faptului ca gaurile negre nu pot fi detectate in mod direct – iar cele mai mici sunt in mod particular foarte greu de detectat – astronomii le masoara efectele gravitationale si energetice asupra stelelor din apropiere. Chiar si aceasta metoda insa, isi are limitele sale. Cea mai mica gaura neagra gasita pana acum cantarea in jur de 6.3 ori masa soarelui.

Doi astrofizicieni, insa, de la NASA au folosit o noua tehnica pentru a depista cea mai mica gaura neagra: aceasta cantareste abia de 3.8 ori masa soarelui nostru, aflandu-se intr-un sistem binar aflat la 10.000 de ani-lumina departare de Pamant, in constelatia Ara. Corpul ceresc a fost descoperit folosind satelitul NASA, Rossi X-ray Timing Explorer, care detecteaza emisiile de raze X produse de materia comprimata si incandescenta care ajunge aproape de gaura neagra.

Unul dintre cercetatori, Nikolai Shaposhnikov, a declarat ca “Cu acest record am ajuns mai aproape de granite dintre o gaura neagra si o stea de neutroni”. Gaura neagra, denumita J1650, se afla in galaxia noastra. Este vorba de fapt de un sistem de doua stele, denumit XTE J1650-500, descoperit in anul 2001 de catre satelitul NASA.

Oamenii de stiinta au inteles ca era vorba de o stea normala si de o gaura neagra. Insa masurarea precisa a masei gaurii negre s-a dovedit a fi dificila si abia acum, sapte ani mai tarziu, cei doi oameni de stiinta ai NASA, Nikolai Shoposhnikov si Lev Titarchuk au prezentat rezultatele lor.

Este interesat de remarcat ca pe langa aceste gauri negre, corpuri astronomice, oamenii de stiinta presupun ca exista si gauri negre mai mici decat un atom, care de dezintegreaza foarte repede, si care ar exista in univers ca ramasite ale Big Bang-ului.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele