IT & C

#televizor #electrocasnice #electronice #cabluri

Cat de imporante sunt cablurile intr-o locuinta

Fara cabluri nu putem folosi aparatura electronica si electrocasnica. Un televizor nou nu va oferi randamentul maxim daca primeste semnale prin conductori de proasta calitate. Acestea altereaza calitatea datelor, sunt fabricate din aliaje si materiale nesigure si nu sunt compatibile cu solicitarile unui utilizator atent.

 

Cum sa alegi cablurile de fidelitate

1 Lungimea cablurilor de fidelitate poate afecta calitatea datelor transmise. Acestea transmit imagine si sunet de la o sursa de semnal, la o periferie audio sau video. Mai exact, legatura dintre calculator si boxe, dintre dvd player si televizor etc. Acuratetea imaginii sau a sunetului redate ulterior tine in mare masura de calitatea cablurilor folosite si, foarte important, de lungimea acestora. Specialistii nu recomanda utilizarea unui cablu mai lung de 10 m, deoarece semnalul transmis se va altera pe parcurs.

2 Un alt element extrem de important in dobandirea performantelor unui sistem audio -video este calitatea elementelor de conectica utilizate.

Achizitionarea unor cabluri no-name, din piata sau din targ, fara ambalaj sigilat si fara eticheta producatorului este o alegere ce altereaza rezultatelor ulterioare. Mai exact, performantele boxelor sau ale televizorului tau vor parea mult mai slabe, fiind tentat sa ceri ajutorul unui specialist pentru remedierea unor probleme tehnice . Un conductor de calitate este menit sa respecte sau sa imbunatateasca randamentul unui sistem.

Atunci cand faci aceasta achizitie este bine sa ai in vedere faptul ca un pret mic este direct proportional cu valoarea materialelor componente (fire, izolatie, mufe si lipituri). Alege magazine specializate ce iti vor recomanda doar produse ambalate si sigilate. Cauta firma producatoare pe internet si asigura-te ca este, intra-devar, una specializata in astfel de echipamente. De asmenea, „made in china” este expresia care iti va ridica cele mai multe semne de intrebare.
3 O alternativa mai ieftina la cablurile standard din magazine este compunerea unuia intr-un magazin de electronice.

Pretul unui metru de cablu de calitate minim acceptata este de aproximativ 3 lei/m, iar al unuia de calitate medie este de 10 lei/m.

In ceea ce priveste mufele, se recomanda ca acestea sa fie aurite. Pretul unei mufe standard este cuprins intre 10 si 15 lei. Lipitura intre mufe si cablu este cheia succesului, deoarece reusita acesteia asigura randamentul investitiei tale. Specialistii din magazin iti vor recomanda un electronist care sa te ajute.

Cum sa protejezi cablurile din locuinta

  • Nu pozitiona mobila sau obiecte grele peste acestea. De asemenea, intr-o camera cu trafic intens, ascunderea cablului sub covor sau mocheta duce la deteriorarea sa si la alterarea semnalului transferat.
     
  • Firele care trec dintr-o camera in alta vor fi trecute printr-un orificiu creat in tocul usii, si nu expus prin partea de jos, existand riscul ca inchiderea usii sa indoaie, sa toceasca sau sa rupa cablul respectiv.
     
  • Nu aseza niciodata cablurile astfel incat persoanele care trec prin zona sa se impiedice de acestea. Riscurile sunt enorme! Un cablu de alimentare poate smulge priza, existand pericolul de corentare sau incendiu, in timp ce unul de conectica poate trage cu sine aparatul la care este legat, ducand la pagube materiale enorme.
     
  • Nu improviza si nu incerca sa repari niciodata singur un cablu. In cazul celor ce transmit semnal digital, orice eroare va duce la intreruperea semnalului. Cele de alimentare cu energie electrica pun in pericol viata ta si a celor din jur. Adreseaza-te unui specialist, deoarece reparatiile de aceasta natura nu sunt costisitoare (maxim 10 RON). O alta varianta este inlocuirea cablului sau a prelungitorului respectiv cu unul nou.
     
  • Daca ai animale de companie, asigura-te ca nu au obiceiul sa roada fire sau plastic. In caz contrar, viata lor este pusa in pericol, iar bugetul tau va avea cu siguranta de suferit. Verifica periodic starea tuturor firelor in casa pentru a sesiza intreruperi , rupturi sau crapaturi. Foloseste banza izolatoare pentru a astupa portiunile cu plastic rupt.
Calitatea prelungitoarelor sau a triplu prizelor este extrem de importanta. Un produs de proasta calitate creste riscul de incendiu sau de ardere a aparatului al carui fir este conectat. O buna alegere sunt produsele fabricate in Romania, din ceramica 100%. Evita plasticul!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele