IT & C

Carnea de eprubeta bate la usa magazinelor

In mai putin de zece ani, supermarketurile vor avea noi produse la raionul de mezeluri: halci de carne crescute in laborator, mai ieftina decit cea naturala si cu un impact mai redus asupra mediului.

O analiza economica prezentata la simpozionul In Vitro Meat, desfasurat in Norvegia, arata ca pentru carnea crescuta in bioreactoare nu se va plati mai mult de 3.500 de euro pe tona. Chiar daca nu se produce inca la scara industriala, pretul da sperante cercetatorilor, fiind considerat mult mai bun decit cel cu care se vinde carnea de vita in Europa.

Noul produs pare o solutie cu atit mai viabila cu cit consumul de carne se va dubla pina in 2050, dupa cum arata un raport ONU . Fermele din intreaga lume sint, la rindul lor, responsabile de 18% dintre gazele cu efect de sera emise in atmosfera, astfel incit simpozionul din tara scandinava a atras la inceputul acestei luni o varietate de oameni de stiinta, experti in mediu si industria alimentara.

“Incercam sa ne dam seama daca exista si alte tehnologii pentru a produce mincare pentru toti locuitorii planetei.
Nu doar pentru zilele noastre, ci si pentru urmatorii 10, 20, 30 de ani ”, declara Anthony Bennett, reprezentant al ONU, citat de Wired.com.

Producerea de carne in vitro se bazeaza pe o metoda speciala de inginerie genetica , o practica biomedicala prin care oamenii de stiinta incearca sa creasca tesuturi animale precum oasele, pielea, rinichii sau inima.

“Pentru a produce mincarea pe care o consumam la ora actuala, se pierde intre 75 si 95% din ceea ce consuma un animal, datorita metabolismului si unor parti necomestibile, precum scheletul sau tesuturile neuronale”, spune Jason Matheny, cercetator si co-fondator al “New Harvest”, companie non-profit care promoveaza studierea carnii in vitro.

Cercetatorii pot deja sa produca mici cantitati de carne in laboratoare si au reusit chiar sa creeze celule cardiace care pulseaza in vase Petri. Crearea unor celule musculare la scara industriala este urmatorul pas, sint ei de parere.

Oamenii de stiinta lucreaza la o varietate de modalitati de a creste celule. Provocarea cea mai mare este insa sa cultive celule care sa se dezvolte ca si cum ar face-o in interiorul unui animal viu. Un cotlet este o combinatie complexa de muschi, grasime si alte tesuturi de legatura, iar reproducerea unui muschi atit de complex se dovedeste dificila.

“Crearea unui organ muscular complet nu este imposibil din punct de vedere tehnic. Insa dintre toate tesuturile care ar trebui reconstituite, acesta este cel mai dificil de realizat”, spune Bob Dennis, inginer in biomedicina la University of North Carolina.

Daca efortul reconstruiri unui cotlet este considerabil, cercetatorii cred ca vor intimpina mai putine dificultati atunci cind vine vorba de un hamburger.

“Intreaga comunitate stiintifica este de acord ca produsele din carne tocata precum carnaciorii sau hamburgerii au toate sansele sa fie reconstituite. Dispunem de tehnologiile necesare pentru a crea aceste produse”, asigura Jason Matheny.

Odata ce noua carne este realizata, mai e drum lung pina ce consumatorii o vor si accepta. Nici macar ce gust va avea nu se stie inca. Unii oameni de stiinta cred ca ea va putea fi folosita pentru noi tipuri de alimente care nu se vor asemana nici cu carnea, nici cu alimentele consacrate.

“Am fost la un moment dat la o conferinta adresata designerilor alimentari, care erau incintati de idee si de faptul ca le oferea mina libera”, spune Stig Omholt, profesor la Norwegian University of Life Sciences.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele