IT & C

Carabusul bombardier inspira tehnologia

Carabusul bombardier este o insecta deosebit de complexa: el prezinta un tun cu substante toxice cu declansare controlata pentru situatiile in care este atacat, iar inginerii cauta acum sa imite aceasta unica trasatura a carabusului pentru aplicatii in administrarea medicamentelor, extinctoare si motoare.

Carabusul bombardier este o insecta prevazuta cu un mic tun prin care scuipa un jet toxic pentru a-si indeparta atacatorii. Oamenii de stiinta au fost umiti de complexitatea carabusului inca de la descoperirea lui: insecta prezinta o coada cu doua tevi de evacuare prin care trage in fata inamicilor – paianjeni, broaste, furnici sau pasari – jeturi de gaze toxice incandescente, insotite de un zgomot puternic.

Pentru ca mecanismul de aparare al carabusului sa functioneze, organismul este implicat in intregul sau, iar coada mobila poate fi indreptata in orice directie (chiar si deasupra capului) cu o mare acuratete, eliberand substanta toxica pana la 20 de cm. Nu numai atat, dar carabusul reuseste sa emita chair si cinci jeturi succesive.

Carabusul bombardier, mai rar in Europa, este de gasit in principal in Africa, Asia si in partile mai calduroase al Statelor Unite. Abdomenul carabusului este un adevarat laborator chimic, de o complexitate neegalata de cele ale oamenilor de stiinta: substanta toxica se formeaza prin amestecarea a doua substante chimice - peroxid de hidrogen si hydroquinone – in cateva camere de combustie ale abdomenului.

In mod normal acest amestec da o substanta toxica destul de periculoasa, dar pe care carabusul o poate controla printr-un proces organic in care unele enzime joaca un rol inhibitor. Cu toate ca procesul formarii substantei toxice era cunoscut in mare masura, nu se stia cum reuseste carabusul sa emita jeturile cu o atat de mare forta.

Dar doi cercetatori, Andy McIntosh si Novid Behesghti, au descoperit insa secretul tunului, iar cercetatorii de la Universitatea Leeds au reusit sa mimeze acest proces in laborator.

Impreuna cu cateva companii medicale, oamenii de stiinta cauta acum sa puna la punct tehnologii medicale, extinctoare si chiar sisteme de injectie care sa mimeze puterea jetului carabusului bombardier cand este atacat.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele