IT & C

Canioanele de pe Marte, formate de gigantice inundatii

Urmand o analiza comparata a canioanelor de pe Pamant si a celor de pe Marte, oamenii de stiinta au observat similitudini de structura care pot duce la concluzia ca marile canioane de pe planeta rosie au fost formate de megainundatii acum cateva milioane de ani.

Cu toate ca exista deja dovezi care arata ca Marte a adapostit apa in trecut – chiar daca azi apare complet arida cu calote de gheata de gasit abia la poli – noi dovezi ca Marte ar fi fost strabatuta de mari inundatii in trecut vine din analiza comparativa cu un canion din Idaho, America, care din spatiu arata precum un sarpe albstru.

Daily Telegraph informeaza ca profesorul Michael Lamb si colegii sai de la Universitatea Berkeley , California, au analizat imaginile din satelit ale canionului Box Canyon din Idaho despre care geologii spun ca s-ar fi format prin eroziune graduala pe masura ce apa a macinat piatra.

Cercetatorii americani cred ca acest canion s-a format prin eroziunea declansata de un mare potop ce a avut loc acum 45.000 de ani, cand calotele de gheata din nordul continentului s-au topit pentru a elibera mari cantitati de apa care au format in cele din urma Box Canyon.

canion2Ceva asemanator poate sa se fi petrecut si pe planeta rosie, cred geologii care au comparat imaginile canionului din Idaho cu cele ale canionului Nirgal Vallis de pe Marte.

De altfel, din intamplare, sondele spatiale NASA au descoperit o locatie pe Marte care poate sa fi adapostit in trecut izvoare de apa fierbinte si gheizere care sa izbucneasca din interiorul planetei.
In aceste locuri au fost descoperite urme de silice pura, mineral care necesita prezenta apei pentru a se forma, care se poate sa se fi format in urma aburului vulcanic sau a raurilor de apa fierbinte care si-au facut loc la suprafata.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele