IT & C

Cancerul va fi vindecat de o ciuperca descoperita accidental

Un medicament creat dintr-o ciuperca ce contaminase un experiment stiintific american ar putea lupta impotriva mai multor tipuri de cancer.

Cercetatorii americani de la Harvard s-au folosit de nanotehnologie si de o ciuperca descoperita in mod intamplator pentru a crea un medicament anticancer , care distruge tumorile prin impiedicarea dezvoltarii vaselor de sange care le hranesc. A fost nevoie de mai bine de 20 de ani pentru dezvoltarea inovativului leac, botezat lodamin, eforturile oamenilor de stiinta concretizandu-se recent intr-o pastila fara efecte secundare, dupa cum informeaza Reuters.

Testele, realizate pana in prezent doar pe soareci de laborator, au demonstrat ca lodaminul este eficient impotriva unei game extinse de tumori, precum cele aparute pe creier, cancerul la san, neuroblastomul (cancer al sistemului nervos), cancerul de ovar si cel de prostata .
Medicamentul nu numai ca anihileaza tumorile, ci se si opune raspandirii lor in organism, au explicat cercetatorii de la Scoala de Medicina Harvard.

„Deoarece este administrat pe cale orala, medicamentul ajunge mai intai in ficat, iar asta impiedica aparitia metastazei la acest organ, consecinta frecventa a multor tipuri de tumori, ce reduce considerabil sansele de supravietuire ale unui pacient“, au explicat autorii studiului, aparut in publicatia „Nature Biotechnology“.

Prototipul lodaminului a fost dezvoltat in 1990, de catre cercetatorii americani Donald Ingber si Judah Folkman, cu sprijinul companiei nipone Takeda Chemical Industries. Cunoscut sub denumirea de TNP-470, medicamentul in forma originara a fost obtinut din ciuperca Aspergillus fumigatus fresenius, descoperita accidental, in cadrul unui experiment privind unele celule responsabile cu coordonarea vaselor de sange.

Nu a putut intra pe piata, deoarece avea efecte negative asupra creierului, cauzand depresie si ameteli. De asemenea, producea doar rezultate de scurta durata, iar tratamentul trebuia astfel administrat frecvent. Dupa ce au abandonat proiectul la un moment dat, cercetatorii au revenit ulterior asupra lui, inarmati cu nanotehnologie.

Au putut astfel sa modifice structura moleculara a medicamentului, pentru a-l face sa reziste la actiunea sucului gastric si a-i imbunatati astfel actiunea in organism. Convinsa de eficienta versiunii optimizate, compania americana de biotehnologie SynDevRx a cumparat de curand patentul produsului farmaceutic.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele