IT & C

Camionul spatial european

Noul vehicul spatial construit de europeni a fost programat sa andocheze la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI). Modulul spatial va livra in jur de cinci tone de mancare, apa, aer, combustibil si echipamente speciale astronautilor de pe SSI. Numit ATV spatial(Automated Transfer Vehicle), vehiculul va parcurge distanta pana la statia spatiala fara implicarea controlului de la sol sau a astronautilor, decat daca va aparea vreo problema.

Liderii misiunilor sunt entuziasti de rezultatele pe care le-a avut ATV-ul spatial la simularile menevrelor de andocare din ultimele zile. „A fost uimitor! In rimpul procedurilor nu au avut loc erori”, a declarat directorul misiunii ATV-ului spatial, Nicholas Camussy.

Una din principalele sarcini este sa mareasca altitudinea la care se afla statia spatiala, care, la ora actuala este de 340 km. SSI tinde sa se indrepte catre Pamant, in timp ce pluteste pe ultimele straturi ale atmosferei. In fiecare zi, ATV-ul va ridica statia din ce in ce mai sus, astfel evitand o posibila prabusire.

In timp ce astronautii vor consuma proviziile aduse de pe Pamant, ei vor umple magaziile cu resturi. In cateva luni, probabil in august, ATV-ul se va detasa de pe SSI si va intra in atmosfera, unde va arde datorita frecarii cu aerul.

Dar scopulATV-ului spatial nu este numai de a suplimenta SSI. Sistemele automate detecteaza orice obiect care se deplaseaza cu o viteza de 27.000 km/h. Aceste aplicatii vor ajuta la viitoarele misiuni de suplimentare si andocare, care, in cele din urma, vor putea duce oamenii pe Marte. Orice incercare de a aduce probe martiene pe Pamant va avea nevoie de senzori dezvoltati din punct de vedere tehnologic, precum cei de pe ATV-ul Spatial.

Alte patru ATV-uri au fost programate sa zboare la bordul statiei intre 2008 si 2015. Europa va contribui la intregirea SSI prin producerea acestor vehicule spatiale.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele