IT & C

Cameleonii se deghizeaza in functie de atacator

Cameleonii sunt celebrele reptile care reusesc sa-si modifice culoarea confundandu-se cu decorul fie pentru a impresiona sexul opus sau pentru a se feri de animalele de prada, dar cercetatorii au reusit sa descopere o alta trasatura interesanta a reptilei: ea se deghizeaza in functie de particularitatile animalului care o ataca.

Mai exact, cameleonul isi adapteaza culoarea pielii nu numai in functie de mediul inconjurator ci si in functie de capacitatile vizuale ale atacatorului. Trasatura a fost surprinsa in cadrul unui experiment realizat de o echipa de cercetatori australieni care au capturat 16 cameleoni – opt masculi si opt femele – informeaza publicatia franceza Le Figaro .

Reptilele au fost confruntate succesiv cu modele realiste ale celor mai mari dusmani ai lor: o specie de pasare (Lanius collaris) si o specie de sarpe veninos arboricol. Oamenii de stiinta au masurat cu ajutorul spectrometrelor modificarile de culoare ale reptilei inainte si dupa ce fusesera depistati de animalele de prada.

Rezultatele au aratat ca, confruntat cu pasarea, camuflajul cameleonului este mult mai performant, pigmentul pielii fiind mult mai apropiat de culoarea decorului in care se afla. In fata sarpelui, insa, camuflajul cameleonului a fost mult mai putin reusit, corespunzand de fapt capacitatii vizuale mult mai reduse a reptilei.

Concluzia trasa de cercetatori a fost ca aceasta reptila isi adapteaza camuflajul in functie de capacitatile vizuale ale fiecarui atacator. Trasatura care reiese si din faptul ca reptila isi adapteaza camuflajul in functie de strategia de atac a animalului.

In fata sarpelui, cameleonul adopta o culoare mai palida pentru a se integra si in fundalul luminos oferit de cer, pentru ca sarpele ataca fie dintr-o parte fie de jos. In schimb, pasarea ataca de sus in jos – lucru de care cameleonul pare sa fie constient intrucat isi modifica pigmentul pielii in asa fel incat acesta devine mai intunecat pentru a se integra mai bine pe fundalul intunecat al pamantului.

Cercetatorii cred ca este pentru prima data cand s-a putut observa la un animal adaptarea mecanismului de camuflaj in functie de caracteristicile animalului de prada.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele