IT & C

#arctic #cercetari #rusi

Caldura ii alunga pe rusii din Arctic

20 de cercetatori rusi vor fi evacuati dintr-o baza aflata pe o banchiza din Oceanul Arctic dupa ce aceasta s-a micsorat mai rapid decat se preconiza.
 
Statia de cercetare North Pole 35 a fost instalata anul trecut in septembrie, cand banchiza masura cinci kilometri in lungime si trei in latime, iar planul era ca echipa ruseasca sa ramana in zona pana in luna septembrie a acestui an.

Dupa ce au indurat o iarna polara si au supravietuit ursilor polari, oamenii de stiinta au bagat de seama ca imensa bucata de gheata pe care stateau si-a redus dimensiunile la 600/300 de metri si se indreapta inspre o zona de curenti calzi care o vor topi complet, relateaza BBC.

Un spargator de gheata si un alt vas au plecat deja pentru a recupera echipa aflata la 40 de kilometri de insulele Spitsbergen.

Evacuarea rusilor se desfasoara dupa ce cercetatorii canadieni au anuntat ca topirea ghetii arctice a inceput in acest an cu patru saptamani mai devreme decat media anilor precedenti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele