IT & C

Calculatoarele de incredere

Un sistem al secolului 21 de protectie a muncii in beneficiul consumatorilor si corporatiilor sau o tehnologie invaziva?

Ambele concepte au fost emise de catre comentatori la ultima dezbatere care a avut loc in Silicon Valley despre practica computerelor de incredere.
Pe de o parte s-au aflat Microsoft si Intel, campioni ai noilor hardware incorporate in descktop, care vor restrictiona si controla operatiiloe utilizatorilor, pentru a proteja intimitatea personala si continutul de divertisment.



Pe de alta partsa s-au situat grupurile de libertate civila si pionierii industriei informatice, care au argumentat ca impletirea software-relor PC si a datelor in layere criptate impenetrabile, distruge deschiderea spre ceea ce a insemnat inima stiintei calculatoarelor de cand a fost introdus calculatorul. De aceasi partea s-a situat si expertul in securitate a Univertitatii Cambridge , Ross Anderson, care a afiramat pentru Ney York Times ca "acestea vor ucide inovatia, vor creste inchistarea utilizatorilor"
Miezul acestei controverse isi are originea intr-o specificatie pentru computerele personale, introdusa prima data in 2000 si sustinuta de un grup de companii numit Trusted Computing Group. Un "Trusted Computing Module", un sistem hardware legat direct de microprocesorul calculatorului, contine o cheie digitala secreta care nu poate fi usor sparta si care restrictioneaza activitatile considerate nedorite.
Microsoft a anuntat deja ca viitoarea versiune a sistemului de operare Windows va contine o astfel de cheie de securitate. desi compania a spus ca va oferi acesta cheie separat, cinicii prezica ca Microsoft nu se va tine de cuvant, deoarece ar restrictiona utilizarea unor aplicatii foarte populare, cum ar fi Microsoft Office , iar utilizatorii ar fi fortati sa lucreze intr-un mediu mult mai restrictionat. Intr-o lume atat de criptata, actiuni obisnuite, cum ar fi trimiterea unui e-mail sau salvarea unui document word, ar fi sub controlul acestei chei digitale.


Desigur aceste sisteme de securitatea contracareaza virusii si activitatile de spaming, care sunt probabil problemele de securitatea cele mai frecvente cu care se confrunta consumatorii.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele