IT & C

Brat robotic miscat prin pulsiuni cerebrale

Ultimele experimente surprind maimultele miscand prin intermediul undelor cerebrale un brat robotic pentru a se hrani!

Bratul robotic era astfel controlat de activitatea cerebrala tradusa prin sonde – introduse in cortex, o regiune a creierului responsabila cu miscarea – de un software performant care aplica informatia bratului robotic.

BBC News informeaza ca pentru cercetatorul Andrew Schwartz de la Universitatea Pittsburgh “folosind tehnologie pentru interfata dintre creier si masina incepem sa intelegem cum functioneaza creierul.
Cu cat intelgem mai multe despre creier, cu atat vom fi mai capabili sa tratam o gama larga de boli ale creierului, de la Parkinson si paralizie la Alzheimer si poate bolile mentale”.

Cu ajutorul sondele inserate in cortexul maimutei softul unui computer a reusit sa interpreteze impulsurile electrice ale creierului si sa le transforme in miscari prin bratul robotic.

Capatul bratului era prevazut cu o imitatie de mana cu ajutorul careia maimutele au reusit sa se hraneasca dupa ce au fost antrenate un anumit timp cu mainile legate, iar rezultatele arata ca miscarile au fost aproape naturale.

Maimutele au reusit sa-si foloseasca creierul pentru a modifica in mod continuu viteza si directia bratului robotic, ceea ce sugereaza ca maimutele incepusera sa se obisnuiasca cu el aproape precum o parte a corpului lor. Reusita experimentului, asa cum spun cercetatorii, a fost de circa 61%.

Profesorul Schwarz spune ca “maimutele invata intai observand miscarile, ceea ce activeaza celulele din creier intr-un mod care imita miscarea efectiva”. Scopul cercetarilor este, in primul rand, realizarea unor proteze performante pentru paralitici, iar in al doilea rand o mai buna intelegere a complexitatii creierului.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele